Piletina iz woka s povrćem: Ručak u kojem ćete uživati!
Iza egzotičnog naziva Moo goo gai pan krije se jednostavno, ali ukusno jelo od piletine, gljiva i svježeg povrća iz woka. Ovaj kantonski klasik poznat je po čistim okusima i brzoj pripremi, a umak od kamenica daje mu onaj prepoznatljiv i bogat završni okus.
Isprobaj jedan od najpopularnijih kineskih specijaliteta. Dobar tek! :)
SASTOJCI
- umak od kamenica 5 žlica
- suncokretovo ulje 4 žlica
- gustin (kukuruzni škrob) 3 žlica
- voda 1 žlica
- pileći zabatak - otkošteni 450 g
- pileći temeljac 1,25 šalica
- šećer 1 žlica
- mrkva 1 kom
- češnjak 3 režnja
- svježi đumbir 2 žličice
- gljive 225 g
- grašak šećerac 115 g
- bambusove mladice (teglica) 225 g
- vodeni kesten (limenka) 225 g
- suhi sherry 1 žlica
- sol
- kuhana riža
POSTUPAK
- U srednjoj zdjeli pomiješaj 2 žlice umaka od kamenica, 1 žlicu ulja, 1 žlicu škroba i 1 žlicu vode dok se škrob ne otopi.
- Dodaj narezanu piletinu i dobro promiješaj. Ostavi sa strane.
- U drugoj zdjeli izmiješaj preostale 3 žlice umaka od kamenica, 2 žlice škroba, pileći temeljac i šećer. Dobro promiješaj dok smjesa ne postane ujednačena i glatka.
- Zagrij 2 žlice ulja u velikom woku ili tavi promjera 30 cm na srednje jakoj vatri dok ne zasjaji. Dodaj piletinu u jednom sloju i prži bez miješanja dok ne dobije zlatnu boju s donje strane, oko 2–3 minute. Okreni i prži još 2 minute s druge strane. Makni iz tave i ostavi sa strane (ne mora biti potpuno kuhana), piše miss7Gastro.
- Dodaj preostalu 1 žlicu ulja u tavu. Ubaci mrkvu, oguljenu i narezanu na tanke ploške, sitno nasjeckani češnjak i naribani đumbir. Prži dok češnjak ne zamiriše i ne počne dobivati boju, oko 1 minutu.
- Ubaci gljive i prepolovljeni grašak šećerac. Vrati piletinu u tavu zajedno s eventualnim sokovima.
- Dodaj narezane bambusove mladice, ocijeđene i isprane, te narezane vodene kestene, ocijeđene i isprane. Sve zajedno promiješaj.
- Dodaj suhi sherry i kratko promiješaj da se sastružu karamelizirani dijelovi s dna tave. Smanji vatru na srednje. Ponovno promiješaj pripremljeni umak (škrob se taloži na dno) i prelij preko sastojaka u tavi. Miješaj i pirjaj još 3-4 minute, dok se umak ne zgusne i obloži sve sastojke.
- Po potrebi dodatno posoli.
- Posluži uz kuhanu rižu.