Prvi 2905 pregleda 13. studenoga 2025.

Piletina iz woka s povrćem: Ručak u kojem ćete uživati!

Youtube/canva

Iza egzotičnog naziva Moo goo gai pan krije se jednostavno, ali ukusno jelo od piletine, gljiva i svježeg povrća iz woka. Ovaj kantonski klasik poznat je po čistim okusima i brzoj pripremi, a umak od kamenica daje mu onaj prepoznatljiv i bogat završni okus.

Isprobaj jedan od najpopularnijih kineskih specijaliteta. Dobar tek! :)

SASTOJCI

  • umak od kamenica 5 žlica
  • suncokretovo ulje 4 žlica
  • gustin (kukuruzni škrob) 3 žlica
  • voda 1 žlica
  • pileći zabatak - otkošteni 450 g
  • pileći temeljac 1,25 šalica
  • šećer 1 žlica
  • mrkva 1 kom
  • češnjak 3 režnja
  • svježi đumbir 2 žličice
  • gljive 225 g
  • grašak šećerac 115 g
  • bambusove mladice (teglica) 225 g
  • vodeni kesten (limenka) 225 g
  • suhi sherry 1 žlica
  • sol
  • kuhana riža

 | Autor: Youtube/canva Youtube/canva

POSTUPAK

  1. U srednjoj zdjeli pomiješaj 2 žlice umaka od kamenica, 1 žlicu ulja, 1 žlicu škroba i 1 žlicu vode dok se škrob ne otopi.
  2. Dodaj narezanu piletinu i dobro promiješaj. Ostavi sa strane.
  3. U drugoj zdjeli izmiješaj preostale 3 žlice umaka od kamenica, 2 žlice škroba, pileći temeljac i šećer. Dobro promiješaj dok smjesa ne postane ujednačena i glatka.
  4. Zagrij 2 žlice ulja u velikom woku ili tavi promjera 30 cm na srednje jakoj vatri dok ne zasjaji. Dodaj piletinu u jednom sloju i prži bez miješanja dok ne dobije zlatnu boju s donje strane, oko 2–3 minute. Okreni i prži još 2 minute s druge strane. Makni iz tave i ostavi sa strane (ne mora biti potpuno kuhana), piše miss7Gastro.
  5. Dodaj preostalu 1 žlicu ulja u tavu. Ubaci mrkvu, oguljenu i narezanu na tanke ploške, sitno nasjeckani češnjak i naribani đumbir. Prži dok češnjak ne zamiriše i ne počne dobivati boju, oko 1 minutu.
  6. Ubaci gljive i prepolovljeni grašak šećerac. Vrati piletinu u tavu zajedno s eventualnim sokovima.
  7. Dodaj narezane bambusove mladice, ocijeđene i isprane, te narezane vodene kestene, ocijeđene i isprane. Sve zajedno promiješaj.
  8. Dodaj suhi sherry i kratko promiješaj da se sastružu karamelizirani dijelovi s dna tave. Smanji vatru na srednje. Ponovno promiješaj pripremljeni umak (škrob se taloži na dno) i prelij preko sastojaka u tavi. Miješaj i pirjaj još 3-4 minute, dok se umak ne zgusne i obloži sve sastojke.
  9. Po potrebi dodatno posoli.
  10. Posluži uz kuhanu rižu.


 

Tvoja reakcija?