S ovim receptom ćete napraviti najbolji domaći grah
Sastojci:
- 400 g graha (prethodno namočenog na otprilike jedan dan)
- 100 g ječma
- 2 veće mrkve
- 1 luk
- 1 manji pastrnjak
- 2 češnja češnjaka
- 1 manja crvena paprika
- 3 cherry rajčice
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 1 kocka za juhu
- 1 l vode
- 2 žličice sjeckanog svježeg peršina
- 2 lovorova lista
- Sol i papar po ukusu
- Slanina ili kobasice po izboru
Priprema:
U loncu zagrijte dvije žlice ulja pa na njemu popržite sitno sjeckani luk. Dok se luk dinsta, sitno nasjeckajte pastrnjak, češnjak, papriku i cherry rajčice. A, kako piše Hungry Anja, ako nemate vremena sjeckati sve to povrće, možete ga ubaciti i u blender kako bi on obavio posao za vas.
Kada ste usitnili povrće, dodajte ga luku i dinstajte još nekoliko minuta. U međuvremenu, grah izvadite iz vode pa ga dodajte povrću i dinstajte još nekoliko minuta. Dok se sve to dinsta, mrkvu nasjeckajte na kolutiće, stavite ju u lonac i dodajte ječam, lovorov list, mljevenu papriku te kocku za juhu koju ste prethodno otopili u litri vode.
Sve začinite soli i paprom po ukusu. Ako želite, možete dodati i komadiće slanine ili kolutiće kobasice. Poklopite lonac i kuhajte otprilike tri sata ili 15-ak minuta ako grah kuhate u ekspres loncu.
Ako grah ne kuhate u ekspres loncu, promiješajte ga otprilike svakih pola sata i po želji mu dodajte još vode i dodatno začinite ako treba. Pred kraj kuhanja dodajte sjeckani svježi peršin i maknite lonac s vatre.
Grah ostavite da odstoji barem pola sata pa poslužite. Najbolje bi bilo kada bi, kao i svako varivo, odstajao barem jedan dan kako bi se svi okusi u potpunosti proželi.
Dobar tek!