Najbolja hrana za hladne i tmurne dane koji su nam stigli, definitivno su - variva. Upravo zato vam u nastavku donosimo recept za grah varivo koje će vas u potpunosti oduševiti, ali i okrijepiti u nadolazećoj zimi.
Sastojci:
- 400 g graha (prethodno namočenog na otprilike jedan dan)
- 100 g ječma
- 2 veće mrkve
- 1 luk
- 1 manji pastrnjak
- 2 češnja češnjaka
- 1 manja crvena paprika
- 3 cherry rajčice
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 1 kocka za juhu
- 1 l vode
- 2 žličice sjeckanog svježeg peršina
- 2 lovorova lista
- Sol i papar po ukusu
- Slanina ili kobasice po izboru
Priprema:
U loncu zagrijte dvije žlice ulja pa na njemu popržite sitno sjeckani luk. Dok se luk dinsta, sitno nasjeckajte pastrnjak, češnjak, papriku i cherry rajčice. A, kako piše Hungry Anja, ako nemate vremena sjeckati sve to povrće, možete ga ubaciti i u blender kako bi on obavio posao za vas.
Kada ste usitnili povrće, dodajte ga luku i dinstajte još nekoliko minuta. U međuvremenu, grah izvadite iz vode pa ga dodajte povrću i dinstajte još nekoliko minuta. Dok se sve to dinsta, mrkvu nasjeckajte na kolutiće, stavite ju u lonac i dodajte ječam, lovorov list, mljevenu papriku te kocku za juhu koju ste prethodno otopili u litri vode.
Sve začinite soli i paprom po ukusu. Ako želite, možete dodati i komadiće slanine ili kolutiće kobasice. Poklopite lonac i kuhajte otprilike tri sata ili 15-ak minuta ako grah kuhate u ekspres loncu.
Ako grah ne kuhate u ekspres loncu, promiješajte ga otprilike svakih pola sata i po želji mu dodajte još vode i dodatno začinite ako treba. Pred kraj kuhanja dodajte sjeckani svježi peršin i maknite lonac s vatre.
Grah ostavite da odstoji barem pola sata pa poslužite. Najbolje bi bilo kada bi, kao i svako varivo, odstajao barem jedan dan kako bi se svi okusi u potpunosti proželi.
Dobar tek!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
dancy11.4.2005
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.