Slastica koja miriši na Božić: Gingerbread torta

Canva
Ako još ne znate koju biste tortu poslužili na Božić, evo ideje
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 200 g šećera
  • 250 ml vode
  • 100 g smrznutih brusnica
  • 235 ml guinness stout piva
  • 235 ml melase
  • pola žličice sode bikarbone
  • 3 jaja
  • 190 g smeđeg šećera
  • 200 g šećera
  • 150 ml suncokretovog ulja
  • 260 g oštrog brašna
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica đumbira u prahu
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat klinčića u prahu
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • pola žličice soli
  • prstohvat kardamoma
  • 475 ml slatkog vrhnja
  • 45 g šećera u prahu
  • 115 g mascarponea

Priprema:

U malom loncu na srednje jakoj vatri pomiješaj 1 šalicu šećera i 1 šalicu vode. Lagano zagrijavaj dok se šećer potpuno ne otopi, ali pazi da smjesa ne zavre. Makni s vatre i dodaj svježe brusnice.

Smjesu prelij u zdjelu i stavi u hladnjak na najmanje 8 sati ili preko noći. Ujutro ocijedi brusnice (sirup možeš sačuvati za koktele ili gazirane napitke). U zdjelici pomiješaj preostalu 1/3 šalice šećera i uvaljaj brusnice.

Ušećerene brusnice posloži na pladanj i ostavi u hladnjaku 45 minuta do sat vremena dok se šećer ne stvrdne.

Zagrij pećnicu na 175°C. Tri kalupa za tortu promjera 23 cm premaži maslacem i pobrašni ili namaži uljem. Na dno svakog kalupa stavi izrezan papir za pečenje.

U velikom loncu zagrij pivo i melasu dok ne zavriju, zatim makni s vatre. Pažljivo umiješaj sodu bikarbonu – smjesa će se zapjeniti. Ohladi na sobnu temperaturu.

U velikoj zdjeli pomiješaj šećere i ulje, zatim dodaj jaja i izmiksaj. Dodaj ohlađenu smjesu piva i melase i ponovno promiješaj. Preko zdjele prosij brašno, prašak za pecivo, začine i sol. Lagano umiješaj dok se smjesa ne sjedini, pazeći da ne pretjeraš s miješanjem.

Podijeli tijesto ravnomjerno u pripremljene kalupe (oko 2 šalice smjese u svaki kalup). Peci 18-22 minute, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

Ohladi biskvite u kalupu 5 minuta, zatim ih pažljivo izvadi i ukloni papir za pečenje. Ohladi tortu potpuno prije slaganja.

U velikoj zdjeli mikserom izmiksaj slatko vrhnje i šećer u prahu dok ne dobiješ mekane vrhove. Dodaj mascarpone, žlicu po žlicu, i miksaj dok se ne sjedini sa smjesom. Pazi da ne pretjeraš s miksanjem.

Prvi biskvit stavi na stalak za tortu. Ako je potrebno, poravnaj gornji dio nožem. Premaži ga 1 šalicom mascarpone kreme. Ponovi s drugim i trećim slojem, pazeći da krema bude ravnomjerno raspoređena.

Na vrh torte posloži zaslađene brusnice za dekoraciju. Ukrasi i gingerbread čovječuljcima ili kućicama. Torta je spremna za posluživanje odmah, ali je možeš čuvati u hladnjaku dok ne zatreba.


 

 

Posjeti joomboos.24sata.hr