Ako još ne znate koju biste tortu poslužili na Božić, evo ideje
Sastojci:
- 200 g šećera
- 250 ml vode
- 100 g smrznutih brusnica
- 235 ml guinness stout piva
- 235 ml melase
- pola žličice sode bikarbone
- 3 jaja
- 190 g smeđeg šećera
- 200 g šećera
- 150 ml suncokretovog ulja
- 260 g oštrog brašna
- 1,5 žličica praška za pecivo
- 1 žlica đumbira u prahu
- 1 žličica cimeta
- prstohvat klinčića u prahu
- prstohvat muškatnog oraščića
- pola žličice soli
- prstohvat kardamoma
- 475 ml slatkog vrhnja
- 45 g šećera u prahu
- 115 g mascarponea
Priprema:
U malom loncu na srednje jakoj vatri pomiješaj 1 šalicu šećera i 1 šalicu vode. Lagano zagrijavaj dok se šećer potpuno ne otopi, ali pazi da smjesa ne zavre. Makni s vatre i dodaj svježe brusnice.
Smjesu prelij u zdjelu i stavi u hladnjak na najmanje 8 sati ili preko noći. Ujutro ocijedi brusnice (sirup možeš sačuvati za koktele ili gazirane napitke). U zdjelici pomiješaj preostalu 1/3 šalice šećera i uvaljaj brusnice.
Ušećerene brusnice posloži na pladanj i ostavi u hladnjaku 45 minuta do sat vremena dok se šećer ne stvrdne.
Zagrij pećnicu na 175°C. Tri kalupa za tortu promjera 23 cm premaži maslacem i pobrašni ili namaži uljem. Na dno svakog kalupa stavi izrezan papir za pečenje.
U velikom loncu zagrij pivo i melasu dok ne zavriju, zatim makni s vatre. Pažljivo umiješaj sodu bikarbonu – smjesa će se zapjeniti. Ohladi na sobnu temperaturu.
U velikoj zdjeli pomiješaj šećere i ulje, zatim dodaj jaja i izmiksaj. Dodaj ohlađenu smjesu piva i melase i ponovno promiješaj. Preko zdjele prosij brašno, prašak za pecivo, začine i sol. Lagano umiješaj dok se smjesa ne sjedini, pazeći da ne pretjeraš s miješanjem.
Podijeli tijesto ravnomjerno u pripremljene kalupe (oko 2 šalice smjese u svaki kalup). Peci 18-22 minute, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Ohladi biskvite u kalupu 5 minuta, zatim ih pažljivo izvadi i ukloni papir za pečenje. Ohladi tortu potpuno prije slaganja.
U velikoj zdjeli mikserom izmiksaj slatko vrhnje i šećer u prahu dok ne dobiješ mekane vrhove. Dodaj mascarpone, žlicu po žlicu, i miksaj dok se ne sjedini sa smjesom. Pazi da ne pretjeraš s miksanjem.
Prvi biskvit stavi na stalak za tortu. Ako je potrebno, poravnaj gornji dio nožem. Premaži ga 1 šalicom mascarpone kreme. Ponovi s drugim i trećim slojem, pazeći da krema bude ravnomjerno raspoređena.
Na vrh torte posloži zaslađene brusnice za dekoraciju. Ukrasi i gingerbread čovječuljcima ili kućicama. Torta je spremna za posluživanje odmah, ali je možeš čuvati u hladnjaku dok ne zatreba.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.