Za ovu pitu od jabuka ne treba vam niti mikser niti valjak
Sastojci:
Za tijesto
- 2 čaše oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 čaše griza
- 1 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
Za nadjev
- 1,2 kg krupno naribanih jabuka
- 1 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica cimeta
Ostalo
- 150 g margarina
- 5 žlica krušnih mrvica
Priprema:
Jabuke operite, očistite i krupno naribajte pa pomiješajte sa šećerom i cimetom. Ostavite ih neka odstoje dok pripremate ostatak kolača kako bi pustile sok.
Za tijesto u zdjeli kuhačom pomiješajte oštro brašno, prašak za pecivo, šećer i griz pa, kako piše Miss7 Gastro, dobivenu smjesu podijelite na tri dijela.
Kalup veličine 25x35 centimetara premažite margarinom i posipajte krušnim mrvicama. U kalup nasipajte jednu trećinu suhe smjese pa zatim preko nje rasporedite polovicu ribanih jabuka. Jabuke stavljajte zajedno s njihovim sokom jer će od njega kolač biti sočniji.
Sve lagano pritisnite rukama.
Preko jabuka opet posipajte 1/3 suhe smjese, rasporedite ostatak jabuka pa posipajte kolač ostatkom suhe smjese. Prije pečenja po kolaču krupno naribajte ili narežite na listiće margarin.
Kolač pecite 40-ak minuta na temperaturi od 180 stupnjeva ili dok ne dobije zlaćanu boju. Kada je kolač pečen, ostavite ga da se u potpunosti ohladi pa poslužite.
Uživajte u ovoj pravoj jesenskoj poslastici.