Za vikend napravite pitu od sira po bakinom receptu

hungry_mile/instagram
Kišni vikend nas baš zove na to da ga provedemo u toplom domu, uz neku dobru seriju i finu klopu. Našli smo super jednostavan recept za 'bakinu' pitu od sira koju svatko može napraviti za čas, a okusom će vas baš vratiti u djetinjstvo. Uživajte!
Vidi originalni članak

Sastojci koji su vam potrebni za tijesto:

  • 50 dag glatkog brašna
  • 30 dag maslaca
  • 10 dag šećera
  • 1 cijelo jaje
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Sastojci koji su vam potrebni za nadjev:

  • 90 dag svježeg sira
  • 15 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žumanjka
  • žlica limunove korice
  • po želji možete dodati grožđice

Kako se priprema pita?

  1. Maslac koji je stajao na sobnoj temperaturi izmrvite i dodajte u brašno. Dodajte šećer, jaje, žumanjke i kiselo vrhnje. Zamijesite prhko tijesto, a po potrebi još dodajte brašno dok ga mijesite. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da kratko stoji u hladnjaku.
  2. Nadjev napravite tako da svježi sir pomiješate sa šećerom, vanilin šećerom, žumanjkom i limunovom koricom. Po želji u nadjev ubacite i grožđice. Ako ih ne volite, možete ih i izostaviti. 
  3. Tijesto podijelite u dva dijela. Razvaljajte prvi dio i stavite ga na namašćenu posudu za pečenje. Malo ga izbodite vilicom pa dodajte nadjev. Drugi dio tijesta također razvaljajte pa ga dodajte gore. 
  4. Izbodite gornju koru vilicom i stavite pitu peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva. Pecite oko 45 minuta, dok kora ne dobije lijepu boju.
  5. Pitu po želji pospite šećerom u prahu i poslužite! Uživajte i dobar tek!

Originalan recept pronađite na stranici Miss7 Gastro.

 

Ljetni JoomBoos magazin je na kioscima - nikad više poklona, nikad bolje priče, nikad zabavniji posteri!

Posjeti joomboos.24sata.hr