Zasladite blagdane uz savršenu Doboš tortu
Donosimo vam odličan recept za desert koji svi obožavaju - Doboš tortu. U slast!
BISKVIT
SASTOJCI
- maslac 6 žlica
- glatko brašno 1,50 šalica
- šećer 1 šalica
- jaje 6 kom
- sol 0,25 žličica
- vanilin šećer 1 kom
- ekstrakt badema 0,50 žličica
POSTUPAK
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Na pari miksati šećer, jaja i sol (dok se šećer ne otopi - otprilike 3 minute)
- Maknuti s pare i miksati smjesu još 6-8 minuta, piše miss7
- Dodati dio brašna u dva puta i lagano ga izmiješati sa smjesom
- U manjoj posudi, pomiješati maslac, vanilin šećer i ekstrakt badema te dodati smjesi jaja i šećera; polagano u sve umiješati ostatak brašna i lagano izmiješati
- Podijeliti smjesu na 6 dijelova i svaki dio biskvita peći 10-12 minuta (dok ne postane zlatne boje i hrskavo lagano hrskavo) u kalupu za tortu
KREMA
SASTOJCI
- šećer 2,25 šalica
- voda 0,50 šalica
- slatko vrhnje 0,50 šalica
- maslac 3 šalica
- bjelanjak 3 kom
- vanilin šećer 1 kom
POSTUPAK
- U srednjoj posudi zakuhati vodu i 1 i 1/4 šalice šećera da se šećer otopi; kuhati dok šećer ne postigne boju jantara; maknuti s vatre i pažljivo uliti slatko vrhnje i miješati drvenom žlicom/kuhačom; ostaviti da se ohladi.
- Maslac pjenasto izmiksati. Na pari napraviti snijeg od bjelanjaka i preostalog šećera (dok se šećer ne rastopi, 3-4 minute), maknuti s pare i miksati još 10 minuta.
- Pojačati mikser na najveću brzinu i miksati dok ne postane vrlo čvrsto; dodati maslac (postupno, ne sve odjednom) i vanilin šećer. Dodati smjesu šećera i vrhnja i sve zajedno miksati 2-3 minute na najmanjoj brzini kako bi se smjesa izjednačila.
KARAMEL GLAZURA
SASTOJCI
- šećer 0,50 šalica
- voda 3 žlica
- sok od limuna 1 žličica
POSTUPAK
- U manjoj posudi zakuhati vodu i šećer dok ne postane boje jantara. Izliti na papir za pečenje, ohladiti i nasjeckati na veće komadiće. (Može se izliti i na papir za pečenje u kalup za tortu i narezati na trokute)
- Na gotove kore/biskvit, namazati dio kreme dok svi biskviti i krema nisu potrošeni. Poslagati komadiće karamela po vrhu torte i rubove eventualno ukrasiti nasjeckanim lješnjacima ili bademima.