Prvi 19 pregleda 24. prosinca 2025.

Zasladite blagdane uz savršenu Doboš tortu

screenshot/youtube

Donosimo vam odličan recept za desert koji svi obožavaju - Doboš tortu. U slast!

BISKVIT

SASTOJCI

  • maslac 6 žlica
  • glatko brašno 1,50 šalica
  • šećer 1 šalica
  • jaje 6 kom
  • sol 0,25 žličica
  • vanilin šećer 1 kom
  • ekstrakt badema 0,50 žličica

POSTUPAK

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. Na pari miksati šećer, jaja i sol (dok se šećer ne otopi - otprilike 3 minute)
  3. Maknuti s pare i miksati smjesu još 6-8 minuta, piše miss7
  4. Dodati dio brašna u dva puta i lagano ga izmiješati sa smjesom
  5. U manjoj posudi, pomiješati maslac, vanilin šećer i ekstrakt badema te dodati smjesi jaja i šećera; polagano u sve umiješati ostatak brašna i lagano izmiješati
  6. Podijeliti smjesu na 6 dijelova i svaki dio biskvita peći 10-12 minuta (dok ne postane zlatne boje i hrskavo lagano hrskavo) u kalupu za tortu

KREMA

SASTOJCI

  • šećer 2,25 šalica
  • voda 0,50 šalica
  • slatko vrhnje 0,50 šalica
  • maslac 3 šalica
  • bjelanjak 3 kom
  • vanilin šećer 1 kom

POSTUPAK

  1. U srednjoj posudi zakuhati vodu i 1 i 1/4 šalice šećera da se šećer otopi; kuhati dok šećer ne postigne boju jantara; maknuti s vatre i pažljivo uliti slatko vrhnje i miješati drvenom žlicom/kuhačom; ostaviti da se ohladi.
  2. Maslac pjenasto izmiksati. Na pari napraviti snijeg od bjelanjaka i preostalog šećera (dok se šećer ne rastopi, 3-4 minute), maknuti s pare i miksati još 10 minuta.
  3. Pojačati mikser na najveću brzinu i miksati dok ne postane vrlo čvrsto; dodati maslac (postupno, ne sve odjednom) i vanilin šećer. Dodati smjesu šećera i vrhnja i sve zajedno miksati 2-3 minute na najmanjoj brzini kako bi se smjesa izjednačila.

 | Autor: screenshot/youtube screenshot/youtube

KARAMEL GLAZURA

SASTOJCI

  • šećer 0,50 šalica
  • voda 3 žlica
  • sok od limuna 1 žličica

POSTUPAK

  1. U manjoj posudi zakuhati vodu i šećer dok ne postane boje jantara. Izliti na papir za pečenje, ohladiti i nasjeckati na veće komadiće. (Može se izliti i na papir za pečenje u kalup za tortu i narezati na trokute)
  2. Na gotove kore/biskvit, namazati dio kreme dok svi biskviti i krema nisu potrošeni. Poslagati komadiće karamela po vrhu torte i rubove eventualno ukrasiti nasjeckanim lješnjacima ili bademima. 

Tvoja reakcija?