Medenjaci: Recept za božićnu tradicionalnu slasticu
Ne možemo zamisliti blagdane bez ukusnih medenjaka, stoga vam donosimo pravi recept za ovu tradicionalnu slasticu.
Sastojci:
- 35 dag oštrog brašna
- ¼ vrećice praška za pecivo
- 15 dag maslaca
- 20 dag šećera
- 2 jaja
- 2 žlice ruma
- 10 dag oraha ili badema
- 1 žličica cimeta
- 2 – 3 žlice meda
- muškatni oraščić
- korica limuna
- bjelanjak za premazivanje
Priprema:
- Prašak za pecivo jednakomjerno umiješaj u brašno, pa zajedno s maslacem narezanim na listiće dobro izmrvi. Zatim dodaj šećer, jaja, rum, mljevene orahe, cimet, med, ribani muškatni oraščić, struganu koricu limuna i sve dobro izradi.
- Tijesto mora stajati na hladnom mjestu najmanje 2 sata, a zatim oblikuj veće valjke koje ćeš izrezati na jednakomjerne komade veličine oraha.
- Oblikuj kuglice, složi ih na namašćeni pleh.
- Svaku kuglicu malo spljošti, premaži bjelanjkom i ukrasi polovicom badema ili oraha.
- Peci na temperaturi od 180 do 200 stupnjeva oko 15 minuta.
Originalni recept možete pronaći na missgastro.
#božićni kolač
#blagdanski kolači
#blagdani 2023
#blagdani
#medenjaci
#fino
#ukusno
#recept
#joomboos