Savršena božićna slastica: Rolada od čokolade

canva
Donosimo vam recept za blagdanski desert u kojem će uživati vaša obitelj i prijatelji.
Vidi originalni članak

Sastojci - za roladu:

  • 70 g rastopljenog maslaca
  • 70 g nasjeckane tamne čokolade
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 5 jaja (L)
  • 150 g šećera
  • 1 žlica instant kave
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice sode
  • 3 žlice vode
  • 100 g glatkog brašna

Sastojci - za nadjev:

  • 500 ml slatkog vrhnja

Sastojci - za ganache:

  • 350 g slatkog vrhnja
  • 350 g nasjeckane tamne čokolade
  • prstohvat soli

Postupak:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje obložite masnim papirom.
  2. Na pari rastopite maslac, maknite ga s vatre pa umiješajte nasjeckanu čokoladu i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se čokolada ne otopi pa stavite sa strane.
  3. Mikserom izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte instant kavu, prašak za pecivo, sol i sodu. Miksajte otprilike 5 minuta, dok smjesa ne postane pahuljasta i svijetlo smeđa.
  4. Smanjite mikser, dodajte vodu pa ulijte (još uvijek toplu) čokoladu. Na kraju umiješajte brašno špatulom ili drvenom žlicom.
  5. Prelijte smjesu u pripremljeni lim i zagladite je. Pecite otprilike 12 minuta u zagrijanoj pećnici.
  6. Odmah nakon što tijesto izvadite iz pećnice, pokrijte kalup aluminijskom folijom pa pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  7. Dok se biskvit hladi, pripremite ganache. Zagrijte vrhnje pa prelijte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi, posolite i po želji dodajte malo ekstrakta vanilije. Stavite u hladnjak na otprilike 2 sata.
  8. Izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag. Premažite rashlađeni biskvit i dobro zarolajte pa s vanjske strane premažite rashlađenim ganacheom.
  9. Odrežite kraj dijagonalno i premjestite ga sa strane pa dobro premažite kako bi nalikovalo panju. Dobro premažite ganacheom da rez ne bude vidljiv.
  10. Vilicom lagano pređite dužinom rolade kako bi izgledala poput kore panja. Pospite šećerom u prahu za efekt snijega ili ukrasite božićnim keksićima.

Originalni recept možete pronaći na missgastro.

Posjeti joomboos.24sata.hr