Donosimo vam recept za blagdanski desert u kojem će uživati vaša obitelj i prijatelji.
Sastojci - za roladu:
- 70 g rastopljenog maslaca
- 70 g nasjeckane tamne čokolade
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 5 jaja (L)
- 150 g šećera
- 1 žlica instant kave
- 3/4 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice sode
- 3 žlice vode
- 100 g glatkog brašna
Sastojci - za nadjev:
- 500 ml slatkog vrhnja
Sastojci - za ganache:
- 350 g slatkog vrhnja
- 350 g nasjeckane tamne čokolade
- prstohvat soli
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje obložite masnim papirom.
- Na pari rastopite maslac, maknite ga s vatre pa umiješajte nasjeckanu čokoladu i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se čokolada ne otopi pa stavite sa strane.
- Mikserom izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte instant kavu, prašak za pecivo, sol i sodu. Miksajte otprilike 5 minuta, dok smjesa ne postane pahuljasta i svijetlo smeđa.
- Smanjite mikser, dodajte vodu pa ulijte (još uvijek toplu) čokoladu. Na kraju umiješajte brašno špatulom ili drvenom žlicom.
- Prelijte smjesu u pripremljeni lim i zagladite je. Pecite otprilike 12 minuta u zagrijanoj pećnici.
- Odmah nakon što tijesto izvadite iz pećnice, pokrijte kalup aluminijskom folijom pa pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Dok se biskvit hladi, pripremite ganache. Zagrijte vrhnje pa prelijte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi, posolite i po želji dodajte malo ekstrakta vanilije. Stavite u hladnjak na otprilike 2 sata.
- Izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag. Premažite rashlađeni biskvit i dobro zarolajte pa s vanjske strane premažite rashlađenim ganacheom.
- Odrežite kraj dijagonalno i premjestite ga sa strane pa dobro premažite kako bi nalikovalo panju. Dobro premažite ganacheom da rez ne bude vidljiv.
- Vilicom lagano pređite dužinom rolade kako bi izgledala poput kore panja. Pospite šećerom u prahu za efekt snijega ili ukrasite božićnim keksićima.
Originalni recept možete pronaći na missgastro.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.