Bez srama 1432 pregleda 05. rujna 2016.

10 bitnih koraka do samopouzdanja

Djevojka
Dreamstime

Svi ti govore da si lijep na mamu i pametan na tatu, ali ti u ogledalu vidiš prosječnu osobu koja se ni s čim ne ističe. Nedostaje ti samopouzdanja

Biti samouvjeren ne znači biti razmetljiv, šepuriti se, junačiti, folirati i biti drzak prema drugima. Samopouzdanje je jedan prirodan izraz osobnosti, samopoštovanja i osobne zadovoljštine. Ako želite ostaviti dojam samouvjerene osobe, vrlo je važno da niste nesigurni i nezadovoljni sami sobom. Budite oprezni jer se nesigurnost može iščitati iz govora vašeg tijela - kako se odijevate, kako hodate, pričate i kako se općenito krećete i ponašate u društvu.

Samouvjerena osoba možete postati samo ako naučite biti svjesni svojih vrlina, ali i mana. Tada ćete svjesno isticati svoje dobre strane i nećete se sramiti svojih nedostataka. Igrajte na spontanost, budite simpatični i, što je najvažnije, iskreni.

Ako se još k tome znate šaliti na vlastiti račun, to će vam uvelike pomoći. Nažalost, samouvjerenost nije nešto s čim se rađamo, ona se stječe odgojem i odrastanjem, no može se i naučiti. Samou - vjerenost je zapravo vještina koju možete pokušati svladati u samo deset točaka.

Nemoj se pouzdati samo u ljepotu

Biti lijep ne znači biti samouvjeren. Ako tvoje tijelo odiše nesigurnošću, džaba ti sva ljepota ovoga svijeta. Trebaš se usmjeriti na vrline, znati prihvatiti mane i biti samokritičan.

Preuzmi odgovornost

Bavi se onim stvarima na koje ćeš biti ponosan. Nitko nije savršen, pa tako i ti ponekad krivo postupiš. Tada trebaš biti svjestan svojih pogrešaka i za njih preuzeti odgovornost.

Nemoj živjeti da bi ugodio drugima

Sebe stavi na prvo mjesto i vjeruj u svoje ideale. Nemoj nauštrb svoje sreće ugađati drugima, no ipak pripazi i nemoj biti sebičan.

Furaj svoj stil bez obzira na druge

Ako svi u društvu nose starke, a ti se u njima osjećaš grozno, nemoj posustati. Odijevaj se tako da se osjećaš ugodno. Prije svega moraš biti sebi lijep/a pa ćeš i drugima biti neodoljiv/a.

Preispitaj svoje strasti

Nemoj se baviti slobodnim trčanjem samo zato što se tvoja ekipa fura na to, a ti se ubijaš od muke i nikako ti ne ide. Bavi se onim što te ispunjava i gdje se osjećaš kao svoj na svome.

Pronađi ljude koji te razumiju

Ako skužiš da u ekipi baš nitko ne podržava tvoje ideje i blijedo te gleda kad god nešto pričaš, daj petama vjetra. Pronađi ljude s kojima ćeš dijeliti iste ideale i ostvarivati iste ciljeve.

Izbjegavaj negativne ljude

Okruži se pozitivnom ekipom, oni podižu samopouzdanje. Ne zaboravi da je smijeh lijek i da se svakoga dana treba uhvatiti u koštac s novim izazovima. Njih će ti biti lakše prebroditi uz ljude koji znaju pružiti podršku, dati pametan savjet, baciti dobru foru ili pokloniti osmijeh.

Nauči se nositi s kritikom

Nije svaka kritika zlonamjerna. Naprotiv, puno je više onih dobronamjernih. Nažalost, ljudi često ne vide dalje od svog nosa, a ti ne želiš biti takva osoba. Stoga, budi pametan i objeručke prihvati kritiku.

Zaboravi na neuspjehe, misli na postignuća

Iako je važno prihvatiti svoje neuspjehe, nije dobro neprestano se podsjećati na njih. Naprotiv, najbolje je zaboraviti ih i usmjeriti se na svoja postignuća. Bavi se onime u čemu si uspješan i gdje možeš potpuno ostvariti sebe. To će ti dati samopouzdanja!

Prestani željeti biti savršen/a

Budi svjestan svojih sposobnosti. Lijepo je u životu težiti ka savršenstvu no, nemoj smetnuti s uma da baš nitko nije savršen, pa tako ni ti. Uvijek teži ka’ višem, ali se ne precjenjuj i djelu j unutar granica svojih sposobnosti. Skromnost je vrlina koju svi cijene. 

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?