Bez srama 84 pregleda 26. srpnja 2016.

4 razloga zbog kojih ste stalno budite umorni

Buđenje
Dreamstime

Iako puno spavate i odmarate se, nikako se ne možete naspavati? Možda se uzrok tome skriva u ovim razlozima...

Nema boljeg načina za započeti dan od onog kad se probudite svježi, odmorni i spremni za nove pobjede. Ipak, nekako su češći oni trenuci kad se ujutro nemate snage suočiti s danom i obvezama koje vas čekaju...

Razlog vašoj nenaspavanosti, kako piše portal Popsugar, možda se skriva upravo u nečemu od ovoga:

1. Buđenje u pogrešnoj fazi sna

Naši se snovi odvijaju u ciklusima te je možda tvoja budilica zazvonila baš tijekom trajanja stanja vrlo dubokog sna. Kako bi izbjegli jutarnji umor, pokušajte uskladiti svoje odlaske na spavanje i trenutak buđenja s tzv. REM fazom sna u kojoj je naš organizam spremniji za "suočavanje sa svijetom".

2. Loša kvaliteta sna

Znanstvenici tvrde da nije bitno trajanje spavanja, koliko je bitna kvaliteta našeg sna. Lošu kvalitetu sna uzrokuju čimbenici poput spavanja u istom krevetu s kućnim ljubimcima, velika buka u našoj blizini ili pak ispijanje kofeinskih napitaka kasno navečer.

3. Zdravstveno stanje

Određene zdravstvene nepogode mogu utjecati na kvalitetu vašeg sna. Jedan od najočitijih primjera je stanje lošeg raspoloženja, brige oko ocjena ili ljubavnog razočaranja. Tada najčešće teško spavamo i stalno smo umorni.

4. Vaš tjelesni sat nije sinkroniziran

Ako nemate stalni raspored spavanja i buđenja, vaše će tijelo biti potpuno zbunjeno i trebati će mu puno više vremena da se prilagodi na buđenje. Pokušajte napraviti neki staljeni raspored i vrlo vjerojatno ćete se lakše suočiti s ranim jutarnjim satima... 

Tvoja reakcija?