Bez srama 90 pregleda 12. srpnja 2016.

5 pogrešaka koje radiš prilikom tuširanja, a "ubijaju" tvoju kožu

Tuširanje
Dreamstime

Zvuči bizarno, ali tuširanje ti može opasno naštetiti

Najdraži dio dana često nam je upravo tuširanje. Opušta nas i dan čini lakšim. Ipak, iako možda zvuči pomalo bizarno, tuširanje može biti poprilično bizarno i pod tim ne mislimo da se možete poskliznuti ili doživiti neku drugu sličnu nezgodu.

Osim toga, tušuranje se čini prilično jednostavno: "uletiš" pod tuš, upališ vodu, tuširaš se i na kraju obrišeš ručnikom. No, mnogi ljudi svakodnevno tijekom tuširanja čine kobne pogreške koje polako, ali sigurno uništavaju njihovu kožu.

1. PREDUGO TUŠIRANJE VRUĆOM VODOM

Dugo tuširanje predivna je stvar kada nakon teškog dana dođeš doma i posvetiš se samo sebi. Osobito ako je vani "debeli minus" pa ti tuš služi poput toplog ogrtača koji će te neopisivo zagrijati. Ipak, to baš i nije toliko bajkovito. Tuširajući se (pre)vrućom vodom uklanjaš prirodna ulja s kože i ubrzava se tvoja cirkulacija pa koža može postati crvena i iziritirana, a u nekim slučajevima može se pojaviti i osip te svrbež. Također, važno je istaknuti kako stručnjaci ne preporučuju tuširanje duže od 10 minuta.

2. KORIŠTENJE PARFUMIRANIH, IZRAZITO PJENUŠAVIH PROIZVODA

Biranje gelova ili sapuna za tuširanje po principu 'koji najbolje miriše?' izrazito je pogrešan način. Također, korištenje antibakterijskih proizvoda čiji se proizvođači kunu u "najveću čistoću" nisu toliko dobri za tvoju kožu kao što se čine. Naime, upravo oni mogu prouzročiti ekstremnu suhoću i svrbež kože. Parabeni, mirisi, triklosan, sintetičke boje i brojni drugi sastojci koje pronalazimo u sapunima mogu dodatno isušiti kožu te uzrokovati dermatitis.

3. POGREŠNO ISPIRANJE TIJELA

Priznaj, i tebi se često dogodi da završiš s tuširanjem i onda otkriješ na svom ramenu mjehurić od sapunice, ali ga samo obrišeš ručnikom i smatraš "problem" riješenim. To definitivno nije pametan potez. Naime, nepotpuno ispiranje tijela, kao i nepoptuno uklanjanje svih tragova sapuna, također mogu dovesti do iritacije i suhoće.

4. HIDRATIZACIJA

Odmah nakon tuširanja potrebno je nahraniti i hidratizirati kožu kremom ili uljem koje sadrži isključivo prirodna ulja. Također, izbjegavaj potpuno sušenje kože ručnikom. Radije ostavi nekoliko kapljica koje će na potpuno prirodan način podariti koži nužnu hidratizaciju.

5. PREGRUBO BRISANJE KOŽE

Pravilno sušenje jednako je bitno kao i pravilno tuširanje. Najbitnije pravilo je izbjegavanje grubih ručnika i trljanje njima.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?