Bez srama 102 pregleda 14. veljače 2016.

Dan zaljubljenih: Totalno neobični običaji diljem svijeta

Valentinovo - ljubavni par
Dreamstime

Na Tajlandu je "rezerviran" za gubljenje nevinosti, a u Kini narandže glume "telefonske imenike"...

Valentinovo se u većem dijelu svijeta, pa tako i kod nas, obilježava crvenom bojom, ružama i čokoladom. I dok mi tako živimo u uvjerenju kako smo jako domišljati i romantični, u nekim krajevima svijeta Dan zaljubljenih obilježavaju na potpuno drugačiji, neobičan pa čak i bizaran način. 

Dan zaljubljenih po kineskom kalendaru

Širom Malezije i Singapura zaljubljene djevojke na ovaj dan ispisuju svoje brojeve telefona na narandže koje zatim bacaju u potok, rijeku ili jezero. Dečki koji pronađu ovo voće, moraju pronaći djevojku čije je voće kako bi zajedno pojeli narandžu.

Gubljenje nevinosti na Tajlandu

Jedan od neobičnijih običaja veže se za Tajland. Kako je Dan zaljubljenih dan rezerviran za ljubav, Tajlanđanke su baš njega odabrale za gubljenje nevinosti. Navodno čak 80% djevojaka na Tajlandu stupa u seksualne odnose baš 14. veljače. A kako bi izbjegli potencijalne opasnosti, svake godine netom prije Valentinova počinje kampanja o podizanju svijesti kod mladih o spolno prenosivim bolestima pa se tako i u školama te na fakultetima redovito dijele kondomi.

Dan čokolade u Japanu

U Japanu čokolada nije rezervirana samo za simpatije pa tako sve djevojke poklanjaju muškarcima čokoladu na ovaj dan. I to daruju sve, od prijatelja, braće, profesora... Ipak, dečki im ne uzvraćaju jednakom pažnjom odmah nego tek nakon mjesec dana kada ima poklanjaju isključivo bijelu čokoladu. Taj dan se naziva Bijeli dan. 

Sveti Valentin u Finskoj

Iako je kod nas Valentinovo vezano uz ljubav, Finci ga povezuju isključivo uz prijateljstvo. Tog se dana čestitke, mali simboli pažnje i čokolade dijele prijateljima i obitelji, ali uvijek pod velom anonimnosti. Ključno je da nitko ne zna od koga je dobio poklon. 

Pisma Juliji u Italiji

Na Dan zaljubljenih Verona je prepuna pisama. Talijani ispisuju ljubavne poruke svojim voljenima, a oni koji se žele uskoro zaljubiti i pronaći srodnu dušu šalju svoja pisma Juliji – simbolu tragične ljubavi. 

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?