Bez srama 1183 pregleda 03. studenoga 2016.

Misliš da si spremna za seks? 5 pitanja uz koja ćeš znati

Ljubavni par
Dreamstime

Gubitak nevinosti ponekad je prava tabu tema na koju je teško dobiti odgovore

Odmah  na početku treba razjasniti da ne postoji univerzalno pravilo kada je "pravo vrijeme" za gubitak nevinosti. Svatko je jedinstven. 

Dok se neki osjećaju spremno poprilično rano, drugima treba puno više vremena i niti jedno od toga nije pogrešno.

Ipak, postoje pitanja koje si svaka osoba mora postaviti da bi otkrila je li zbilja spremna za ovaj veliki odgovor.

1. Osjećaš li se dovoljno zrelom osobom za taj potez?

Nikada, ali baš nikada, se ne bi trebali voditi činjenicom da su svi naši prijatelji "to" već učinili. Prvo seksualno iskustvo, bez imalo pretjerivanja, nalazi se na popisu najbitnijih događaja u našim životima.

Ne dozvolite da vas drugi uvjere da ste spremni. Zapitajte se jeste li dovoljno zreli, imate li uz sebe pravu osobu i želite li to iskreno?

2. Imaš li dovoljno godina?

Iako ne postoji 100% točan odgovor na ovo pitanje, jasno je da u nekim godinama ipak vaše tijelo nije spremno za ovaj pothvat. Niste dovoljno tjelesno, a ni psihički spremni za taj korak. Ipak, "prave godine" variraju od osobe do osobe. Osluškuj svoje tijelo. 

3. Znaš li dovoljno o seksu?

Informiraj se. Moraš se maksimalno svjesno i odgovorno upustiti u to. Seksualno iskustvo sa sobom "povlači" brojne rizike, poput neželjene trudnoće ili pak spolnoprenosivih bolesti. Kako bi to izbjegli, potrebno je u potpunosti shvatiti da seks nije isključivo bezrižno uživanje i "dokazivanje" ljubavi. Informiraj se o zaštiti i nikada ne pristaj na spolni odnos bez kontracepcijske zašite.

4. Jeste li spremni za moguće posljedice?

Ovo naravno ne znači da će do posljedica i doći, ali morate biti spremni na njih. S prvim seksom morate biti spremni preuzeti odgovornost za svoje posljedice. 

5. Imaš li pored sebe pravu osobu?

Osjećaš li se dovoljno sigurno u vezi u kojoj se trenutno nalaziš i vjeruješ li da te ta osoba neće povrijediti ili natjerati na nešto što ne želiš? Nakon što odgovorite na ova pitanja, znat ćete jeste li dovoljno spremni. 

 

Bitno je naglasiti da ne bi trebali očekivati nevjerojatno prvo iskustvo. Prevelika očekivanja mogla bi te razočarati. Iskustvo i zadovoljstvo će doći s vremenom, a s time i užitak. I zapamti, nigdje ne žuri!

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?