Bez srama 343 pregleda 25. veljače 2017.

Moraš prestati: 4 stvari koje odnos s roditeljima čine gorim

Svađa
Dreamstime

Da bi popravili loše odnose potrebno je dugo vremena, a kako bismo ih dodatno narušili samo jedan krivi potez...

Kad stignu tinejdžerske godine svima je jasno da je stigao težak period i za tinejdžere, ali i za njihove roditelje. Kad hormoni krenu "divljati" svakom se mladom čovjeku čini kako mu je cijeli svijet okrenuo leđa... Svađe, međusobna predbacivanja i nerazumijevanje stvari su kroz koje smo svi prošli.

Sukobi s roditeljima svakodnevna su pojava, a mnogi ne znaju kako im stati na kraj.

Ako i vi upravo prolazite kroz ovu fazu (ili ste svjesni da uskoro stiže), donosimo vam popis stvari kojima nesvjesno pogoršavaš ionako poljuljan odnos s roditeljima. Na tebi je samo da ih ubuduće pokušavaš izbjegavati... :)

1. Čekaš naređenje

Iako ste svjesni da ste dovoljno odrasli da preuzmete jedan dio kućanskih poslova na sebe, izbjegavate to pod svaku cijenu. Suđe ćeš oprati isključivo ako dobiješ naređenje (ili više njih), a i tada ćeš pokušati odgoditi izvršenje zadatka što je više moguće. S vremena na vrijeme roditeljima pomozi i sjeti se i sam/a kako im je potrebna pomoć. Vjeruj, biti će ti zahvalni.

2. Izbjegavaš razgovor

Smatraš da nema potrebe dijeliti s roditeljima stvari poput toga kakav ti je bio dan ili kako ti je bilo u školi. Upravo je to jedna od najčešćih pogrešaka koje tinejdžeri čine. Naravno da ne moraš mami ili tati sve u detalje prepričavati, ali ako im pokažeš povjerenje i ispričaš im neku anegdotu i oni će osjećati veće povjerenje prema tebi. Ponekad ih pitaj za mišljenje ili im pričaj o stvarima koje su te oduševile...

3. Stalno izazivaš svađe

Svađanje troši i tvoju energiju, ali i energiju tvojih roditelja. Ako samo tražiš razlog da im nešto predbaciš i posvađaš se oko sitnica, naravno da će i oni biti loše volje i vratiti ti istom mjerom. Umjesto svađanja pokušaj pronaći kompromis s njima. 

4. Skrivaš se od njih

Bili tvoji roditelji strogi ili ne, ne bi trebali dodatno riskirati i narušavati vaš odnos skrivajući se od njih. To vrijedi za skrivanje loših ocjena, ali i za sve druge stvari. Ne moraš im apsolutno sve govoriti, ali skrivanjem ćeš samo narušiti teško izgrađeno povjerenje između vas.

 

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?