Bez srama 56 pregleda 28. prosinca 2016.

Nastavnici o dužem trajanju nastave: Može, ali uz ove uvjete!

nastavnica
Dreamstime

Planiram promjenama najviše bi bili zahvaćeni učenici nižih razreda...

Već smo pisali o tome kako bi već od početka iduće školske godine, prema planovima Ministarstva znanosti i obrazovanja, trebao na snagu stupiti obavezni šestosatni ostanak u školi za nastavnike. što bi u konačnici značilo i da učenici mogli ostajati u školi sve do 14, odnosno 20 sati. Sada je stigao i odgovor Sindikata i nastavnika na tu vijest.

Naime, obavezan boravak učitelja i nastavnika u školama minimalno 6 sati podržali su učitelji i nastavnici okupljeni oko Mreže Nastavnici organizirano. 

"Prijedlog je sam po sebi zanimljiv, zaslužuje razmatranje i, u konačnici prihvaćanje. Sigurni smo da će mnogi kolege s oduševljenjem dočekati prestanak prakse nošenja posla kući te nošenja potrepština za posao od kuće", poručili su nastavnici. 

No, naglašavaju kako postoje tehnički uvjeti koje je potrebno ispuniti prije same realizacije plana. 

Portal Srednja.hr donosi zahtjeve koji su se našli na popisu nastavnika: 

1.    Radni stol na kojemu će svaki učitelj i nastavnik moći obavljati svoj nenastavni dio posla. 

2.    Mjesto za odlaganje sve dokumentacije te držanje stručnih knjiga i udžbenika koje svaki učitelj i nastavnik ima svakodnevno koristi u nastavi; konkretno, na tom mjestu treba biti prostora za odlaganje minimalno pola metra testova (koji se moraju čuvati do kraja godine), pola metra udžbenika i knjiga te još nekoliko dodatnih polica za ostale stvari; naravno, sve ovo mora biti moguće zaključati iz očiglednih razloga. Da ne bi bilo zabune, sve ovo je po jednom učitelju ili nastavniku. 

3.    Minimalno jedno računalo na dva učitelja ili nastavnika; ovdje se ne mogu ubrojiti računala koja se nalaze u školskim računalnim učionicama jer je za pretpostaviti da se u njima održava nastava i da ih u tom trenutku koriste učenici; u školama u kojima se radi u dvije smjene ovaj broj se može smanjiti na dva računala na tri učitelja. 

4.    Garantirana opskrbljenost uredskim materijalom – papirom, olovkama, spajalicama, flomasterima – koje veliki broj učitelja i nastavnika trenutno samostalno kupuje, nosi od kuće ili ih koristi kod kuće, s obzirom da dio posla obavlja tamo. 

5.    Bolja organizacija rasporeda jer sada kolege koji rade na više škola ni teoretski neće moći obići više škola u jednom danu. 

6.    Definirati princip pravljenja rasporeda učiteljima koji rade u područnim školama (više njih u jednom danu) te uračunati vrijeme potrebno za njihov obilazak. 

7.    Organiziranje sjednica u navedeno vrijeme. 

8.    Organiziranje redovnih izvanškolskih aktivnosti – stručnih vijeća, stručnog usavršavanja, školskih ekskurzija, vođenja učenika na natjecanja i još mnogo toga – na način da ulazi u predviđeno radno vrijeme. 

9.    Omogućiti dodatne osobe za čuvanje djece s obzirom da će se učitelji i nastavnici u tim satima baviti svojim zakonski predviđenim administrativnim poslovima te neće moći biti odgovorni za djecu.

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja:

"Organizaciju nastave i druga ključna pitanja tijekom iduće godine razmotrit će Povjerenstvo koje će raditi na Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona, a izmjene će, u konačnici, biti usuglašene sa svim ključnim dionicima u sustavu i donesene u najboljem interesu učenika kao središta odgojno-obrazovnog procesa" stoji u priopćenju MZO-a.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?