Bez srama 206 pregleda 05. kolovoza 2016.

Nema srama: 10 čudnih stvari koje radi tvoje tijelo

Vjezbanje
Dreamstime

Naša tijela čine neke poprilično čudne stvari pa ponekad čak ni znanstvenici ne mogu objasniti o čemu je riječ. No to ne mora značiti da se trebaš brinuti...

1. Razvoj naježenosti

Dlake se naježe jer dolazi do grčenja sićušnih mišića oko korijena dlake. Tako reagiramo kad smo uplašeni, kad je hladno ili kad nas prime emocije. Primjerice, kad slušamo neku prekrasnu pjesmu, film, ali i u ponekim neugodnim situacijama. Ljudi se naježe i kad su preplašeni. Životinje to čine uglavnom kad se osjećaju ugroženo jer na taj način izgledaju veće i opasnije. 

2. Drhtanje

To je suprotno znojenju. Kad je hladno, pomaže očuvati toplinu. 

3. Trzanje nogu kad zaspemo

Javlja se nakon što se tijelo opusti i disanje usporava. To je normalan dio opuštanja, a može se pojaviti ako smo zabrinuti ili pod stresom, ako se konzumiralo previše kofeina ili smo jako umorni.  

4. Zijevanje

Zapravo ne zijevamo jer smo umorni i jer nam je dosadno. Prema najnovijim istraživanjima zijevanje zapravo priprema mozak za aktivnost. 'Rashlađuje' nas i priprema da u stresnijim situacijama budemo prisebniji. 

5. Slina

Potrebna je iz niza razloga. Vlaži i omekšavaj zalogaj. Ima veliku ulogu u probavnoj funkciji. Štiti naša usta i zube. 

6. Titranje očnih kapaka

Ako osjećaš podrhtavanje u donjem kapku to može značiti nekoliko stvari: stres, nedostatak sna, suhe oči, naprezanje očiju, previše kofeina ili alergiju. 

Ako često imaš problema s tim, odmori pogled od kompjutera, dobro se naspavaj ili nemoj popiti sljedeću kavu. Može biti riječ i o dehidraciji, pa popij čašu vode!

7. Štucanje

Štucanje je posljedica nekontroliranog grčenja dijafragme, sloja mišića koji odvaja prsnu šupljinu od trbuha.

Može se pojaviti ako se jede ili pije previše, poslije začinjene hrane, a i smijeh može biti uzrok štucanju.

Napadi štucanja obično prestaju sami bez intervencija i traju samo nekoliko minuta. 

8. Plakanje

Plakanje je puno složenije nego što mislite. Postoje tri vrste suza:

Osnovne suze čuvaju oko i održavaju ga vlažnim. 

Refleksne suze preplavljuju oko kad je iritirano. 

Emocionalne suze nastaju kao reakcija na tugu, nesreću ili tjelesnu bol.

9. Crvenilo 

Znate onaj osjećaj kad se nađete u neugodnoj situaciji i osjećate da su vam se obrazi zarumenili? Vaše tijelo samo doživljava navalu adrenalina, povećani broj otkucaja srca, a krvne žile se proširuju kako bi poboljšale cirkulaciju. 

10. Podrigivanje i plinovi

Da, malo je nespretno kad se dogodi, ali oni su nužni kako bi se plinovi ispustili iz tijela. Podriguješ kad progutaš previše zraka, jedeš prebrzo, žvačeš žvakaču gumu i piješ gazirana pića. 

S druge strane, nadutost se javlja kad hrana nije u potpunosti probavljena. Bakterije se počinju bacati na hranu čime se stvaraju plinovi koji moraju izaći. 

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?