Postoji dobar razlog zašto ne biste trebali piti vodu koja je odstajala više od sat vremena
Jeste li primijetili da voda koja vam je ostala u čaši preko noći ima drukčiji okus? Znanstvenici objašnjavaju zbog čega, ali i zašto biste uvijek trebali piti svježu vodu.
Za razliku od hrane, voda se lakše zagadi mikrobima jer ne sadrži šećer ni bjelančevine. Zbog izloženosti zraku, voda apsorbira malo ugljičnog dioksida i djelomično se pretvara u karbonsku kiselinu te se zbog toga njezin kemijski sastav mijenja, prenosi Večernji.
Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u karbonat ili bikarbonat, pH vode se snižava i zato se mijenja okus vode. Okus je drukčiji i zbog izloženosti bakterijama i prašini nekoliko sati.
Zato sljedeći put kada budete lijeni uliti novu čašu svježe vode - sjetite se ovih činjenica.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.