Bez srama 32 pregleda 26. prosinca 2016.

Nove promjene u školstvu: Nastava će trajati duže?

Škola
Dreamstime

Reorganizacija radnog vremena donijela bi promjene za učenike, učitelje i roditelje

Uvođenjem promjena u zakon o reorganizaciji radnog vremena u školama, najveću promjenu osjetili bi učenici nižih razreda. 

Naime, od nove godine otvara se mogućnost da učenici ostaju u školama do 14 sati, a brigu o njima bi kroz dodatne aktivnosti vodili učitelji i nastavnici.

U Ministarstvu obrazovanja spominju radnu obvezu od šest sati, dakle umjesto do 11:25 (četiri sata), 12:15 (pet sati) ili 13:05 (šest) sati, učenici bi ostajali u školama do 14 sati.

Popodnevna smjena trajala bi od 14 do 20 sati.

Ove promjene planiraju se uvesti do 1. lipnja, a njima se ponajprije planira olakšati zaposlenim roditeljima, te započeti rješavanje problema loše organizacije osnovnih i srednjih škola.

Spominje se i rastući problem zbrinjavanja djece za vrijeme praznika, pa se kao opcija navodi i otvaranje škola u to vrijeme. Naime, zimski praznici su za učitelje i dalje radni, samo nenastavni dani.

I dok u Ministarstvu vjeruju da će se većina učitelja složiti s novim prijedlozima, jer su istovremeno i sami roditelji, ova bi vijest najviše mogla naljutiti školarce. No stvari nisu tako crne: Iako biste morali duže ostajati u školi, gradivo bi bilo bolje raspoređeno, imali biste više vremena za usvojiti pojedine lekcije, a planira se i kreativniji pristup radu, kako bi nastava bila što zanimljivija.

Izvor: Jutarnji List

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?