Bez srama 59 pregleda 02. studenoga 2016.

Pilula za dan poslije: Rizici, mitovi i činjenice

Pilule
Dreamstime

Vrlo je učinkovita no ne preporuča se njeno redovito korištenje

Puno si puta čula za izraz "pilula za dan poslije". Ova kontracepcijska metoda nije redoviti način zaštite od neželjene trudnoće iako je vrlo učinkovita. Sprječava ovulaciju i da se eventualno oplođeno jaje implementira u maternici. Ovulacija je otpuštanje zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu koja omogućava oplodnju spermijem.

Koristi se samo ako spavaš s dečkom bez ikakve zaštite i želiš biti sigurna da nećeš zatrudnjeti. Popisali smo stvari koje bi trebala znati o ovoj metode zaštite.

1. Postoje dvije vrste tableta koje su dostupne u Hrvatskoj i obje se dobivaju na recept. Zato, ako je tebi i dečku pukao kondom ili ste se seksali bez zaštite, nemoj čekati! Odmah nazovi ginekologa i objasni mu u čemu je stvar kako bi ti dao na recept.

2. Zove se pilula za dan poslije jer je djelotvorna samo ako se popije unutar 72 sata. zato smo i savjetovali da žurno nazoveš ginekologa.

3. Tableta je sigurna. Može ju primijeniti gotovo svaka seksualno aktivna žena koja ima menstruaciju. No ona samo spječava neželjenu trudnoću, ne i seksualno prenosive bolesti! Njena učinkovitost je otprilke 98%.

4. Ako već redovito piješ tablete za kontracepciju, ne smiješ uzimati pilulu za dan poslije jer bi tad imala previše hormona u svom tijelu!

5. Iako nema ozbiljnih posljedica, možeš osjetiti laganu glavobolju i mučninu.

Nakraju, prije svega posavjetuj se sa svjim ginekologom. Iako je najbolje pravodobno koristiti zaštitu, ako vam se i "zalomi" znaš da možeš posegnuti za ovom metodom. No,  njeno uzimanje ne preporuča se redovito jer dugoročno i nije najzdravija za tvoje mlado tijelo.

Tvoja reakcija?