Bez srama 18610 pregleda 30. rujna 2016.

Prvi put si dobila? Ove stvari moraš znati

Menga

U pubertetu se tvoje tijelo nezaustavljivo mijenja iz tijela djeteta u tijelo odrasle osobe. Djevojčice očekuje najveća promjena: menstruacija. Ne brini se, ona nije nikakav bauk

Cure obično sazriju prije dečkiju. Tokom puberteta, koji traje otprilike od 11. do 16. godine života tvoje će tijelo proći velike promjene. Narast će ti grudi i dobit ćeš svoju prvu mjesečnicu. To je znak da se pretvaraš iz djevojčice u ženu. Pomoću menstruacije tvoje se tijelo redovito čisti i da nema nje, ne bi bilo niti tebe :) Iako je ponekad prava gnjavaža Vjerojatno znaš otprilike što očekivati ali zbog svih nejasnoća odlučili smo ovdje ostaviti mali leksikon kako bi bila sto posto spremna za tu veliku promjenu.

1. S koliko godina mogu dobiti mjesečnicu?

Vrlo je vjerojatno da će prva menstruacija (ili menarha) nastupiti  ali to se može dogoditi prije i nakon njega, tako da ako si mlađa od 11 i imaš mjesečnicu, ne brini. Sve je ok, samo si naprednija po tom pitanju od ostalih cura iz razreda :)  prosječna dob kada djevojčice dobiju svoju prvu menstruaciju je 12 -13 godina. Također, ako si starija od 16 a još uvijek nemaš mjesečnicu, ne mora značiti da s tobom nešto nije u redu. Svakom biološki sat kuca drugačije. Moguće je da još nisi dobila mjesečnicu zbog manjka kilograma, ali ako su ti narasle grudi i stidne dlake i tvoja prva menstruacija je na putu :) No, ako želiš biti sigurna, popričaj s nekim odraslim i otiđi na pregled kod liječnika kako bi se uvjerila da je sa tvojim hormonima sve u redu. Također, pitaj mamu kad je ona dobila svoju prvu mengu, jer je moguće da i ti dobiješ u isto vrijeme.

2. Postoje li znakovi po kojima ću prepoznati da ću uskoro dobiti menstruaciju?

Tvoje tijelo često ima način da te upozori na neke velike promjene koje ti sljede, pa tako je slučaj i s menstruacijom. Ako si primjetila da su ti grudi malo natečene i bolne na dodir te da si dobila dlačice na intimnom području i ispod pazuha, to su znaci da bi uskoro mogla imati svoju prvu mjesečnicu. Također možeš dobiti i par prištića po licu, vratu i dekolteu, ali to je sve zbog divljanja hormona.

3. Koliko često ću imati mjesečnicu?

Nakon što dobiješ mjesečnicu, može proći i do nekoliko mjeseci do nastupanja iduće. Mjesečnica je vrlo neredovita prvih par godina. Otprilike traje tri do osam dana a možeš ju očekivati otprilike jednom na mjesec jer ciklus traje između 28 i 35 dana. 

4. Nisam sigurna jesam li dobila prvu mjesečnicu!?

Neke djevojčice nemaju nikakve znakove upozorenja da će prva menga uskoro nastupiti. Odjednom se samo pojavi smećkasto-crvenkasta mrlja na gačicama i to je to. Tvoja prva menstruacija vjerojatno neće biti obilna, tek blagi iscjedak. Ponekad krvarenje može biti malo jače. Obično to bude drugi ili treći dan menstruacije. Nakon toga krvarenje će lagano prestajati i nakon mjesec dana ciklus se ponavlja. 

5. Je li bolje koristiti uloške ili tampone?

To ovisi samo o tebi, no većina djevojaka se osjeća ugodnije sa uloškom. Iako su tamponi čišći, tako da, ako odabereš tampone budi ih spremna kombinirati sa ulošcima jer će ti možda biti neudobni. Nekim curama smetaju tamponi, pogotovo ako još nisu izgubile nevinost, no sada postoje i manje verzije dizajnirane upravo za njih. Izbor je samo tvoj, no prvo se posavjetuj sa mamom ili liječnikom i vidi što će ti oni savjetovati.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?