Bez srama 1251 pregleda 24. rujna 2016.

Pukao kondom? Ne paničari, ovo trebaš napraviti

Siguran seks je vrlo bitan
Dreamstime

Čak i dok pazite nezgode se mogu uvijek dogoditi

Sve je bilo super osim jednog malog detalja - puknuo vam je kondom! Što sad? Prije paničarenja, postoje četiri jednostavna koraka koje moraš napraiviti kako bi se zaštitila od neželjene trudnoće. Inače, ako si već počela spavati s dečkom, kondom je najpouzdanije sredstvo zaštite jer te, osim neželjene trudnoće, štiti i od raznih infekcija i spolno prenosivih bolesti. Nezaštićeni odnos vrlo je rizičan i samo ćeš si bezveze stvarati nepotreban stres u vrijeme kad bi trebala uživati sa svojim dečkom, zar ne?

Must do korak broj 1:

Uvjerite se da je kondom stvarno puknuo jer će te tek tako biti sigurni što i kako dalje i treba li uopće išta poduzeti. Vrlo je odgovorno to što se pazite ali nezgode se mogu dogoditi i untaoč tome. Kad budete sigurni da je i vas zadesila jedna, pogledajte korak broj 2.

Must korak broj 2:

Što prije nazovi svog liječnika ili liječnicu kako bi joj ispričala što se dogodilo. Ona će ti potom dati recept za tzv. 'pilulu za dan poslije' koja je jedan od oblika kontracepcije. Nju ne možeš nabaviti bez liječničkog recepta i zato je jako važno što prije nazvati doktora koji će ti u tome pomoći. Zašto? Zato što se pilula mora popit do 48 ili 72 sati nakon što vam je pukao kondom jer u suprotnom neće biti djelotvorna.

Must korak broj 3:

Sad si učinila sve što si mogla i sve što je preostalo jest - čekanje. Grozno zvuči no ako si totalna 'ziherašica' nakon dva do tri tjedna kupi kućni test za trudnoću kako bi bila sto posto sigurna.  Iako je izostanak menstruacije jedan od znakova trudnoće, to tako ne mora biti jer su mnoge cure imale slabiju menstruaciju dok su nosile dijete. Na ovaj način ćeš biti sto posto sigurna.

Must korak broj 4:

Nakon ovog poduzela si aposlutno sve. Ako je do trudnoće ipak došlo, ne preostaje ti ništa drugo nego porazgovarati sa roditeljima i dečkom o tome. Ako nije, vjerojatno si naučila lekciju i nauživala se straha tako da ćeš sad ipak biti malo opreznija, zar ne?

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?