Bez srama 182 pregleda 21. lipnja 2016.

Roditelji mi se razvode i ne znam što učiniti!?

Razvod
Dreamstime

Tvoj život se mijenja ali važno je fokusirati se na pozitivne stvari ii razgovarati o tome s braćom i sestrama ili prijateljima

Razvod roditelja događaj je koji utječe na cijelu obitelj. Tvoj svakodnevni život jako će se promjeniti, jer ćeš, naposljetku, živjeti samo s jednim roditeljem. Iako misliš da se svijet ruši i to će proći. Bolje je da svaki od tvojih roditelja pođe svojim putem ako je razbijanje pokućstva, buka i galama ono na što si navikao svaki dan.

Sigurno si barem jednom pomislio - zašto baš meni? U ovim trenucima važno je znati da ti nemaš nikakve veze s neslaganjem svojih roditelja i da ne postoji ništa što si ti mogao učiniti kako bi ih održao zajedno.

Također, iako sad osjećaš šok, ljutnju i krivnju, znaj da nećeš zauvijek biti tako tužan. Kad prvobitna trauma prođe i tvoji roditelji se snađu u svojoj novoj ulozi samostalnih ljudi, shvatit ćeš da promjene i nisu uništile tvoj život. Još uvijek ćeš se viđati s roditeljem s kojim nećeš živjeti, vodit će te u kino, kazalište, shopping a možda ćeš ga i bolje upoznati i s njim razviti prisniji odnos jer će vam oboje biti jako stalo da bez obzira na sve ostanete u kontaktu. Zapamti - on je još uvijek tvoja obitelj, bez obzira na to što ne živiš s njim.

Možda se brineš tko će se brinuti o tebi i kako će to sve izgledati nakon što se mama ili tata odsele iz kuće, ali znaj da uvijek moraš biti pošten prema oboma. Ne biraj strane, ali isto tako ne uplići se u rasprave svojih roditelja. Oni se ne smiju ljutiti ako komuniciraš s njima oboje i nemaju te pravo miješati u svoje probleme.

Usamljenost i osjećaj da te nitko ne razumije pratit će te kroz cijeli proces rastave tvojih roditelja. To je normalno, jer će se, osim njihovih, i tvoj tempo i način života promjeniti. Neke vikende ćeš provoditi kod drugog roditelja i trebat će ti vremena da se privikneš na novi režim. Važno je pričati s njima o onom što te muči. Ako imaš braću ili sestre, razgovarajte o tome jer će vam svima biti lakše ako ćete si biti međusobna podrška. Podijeli svoje probleme s prijateljima, pogotovo s onima koji su to i sami prošli. Naposljetku, ako te ova vijest jako pogodila ne bi bilo loše popričati s psihologom koji te može savjetovati kako prebroditi ovo bez dugotrajnih posljedica.

I naposljetku, trudi se ostati pozitivan. Tvoji roditelji te vole, bez obzira na sve i oni su vjerojatno jednako nesretni i zbunjeni kao i ti jer se, ponajviše brinu o tome kako ćeš se ti snaći u svemu tome. Pokaži im da ih ne mrziš jer će im to puno značiti ako će znati da imaju podršku od tebe. Fokusiraj se na pozitivne stvari i radi ono što voliš s njima jer će sad oni imati mnogo više slobodnog vremena za tebe. I zapamti, jednog će dana ovo biti samo jedan ružan san.

 

Tvoja reakcija?