Bez srama 718 pregleda 22. siječnja 2017.

Ljubavni problemi: 6 bolnih činjenica o srednjoškolskoj vezi

Ljubavni problemi
Facebook/screenshot

Srednja škola je period kada se izrazito mijenjamo kao osobe, što i našu ljubav dovodi na kušnju

Istraživanja su pokazala da otprilike samo 5% srednjoškolskih veza završi brakom kasnije u životu, odnosno 95% prekidom. 

To nas ne čudi, obzirom na veliki broj promjena koje prolazimo kao srednjoškolci što se nužno odražava na našu vezu, a za posljedicu najčešće ima prekid. To nipošto ne znači da mi zaista ne možemo biti zaljubljeni u teenagerskim godinama. Upravo se prve ljubavi najduže pamte. 

To samo znači da to nije bila TA ljubav, ali u međuvremenu ne možeš uživati i zaista voljeti. Mi donosimo 6 glavnih uzroka zašto su srednjoškolske ljubavi najčešće osuđene od početka. 

I ne očajavajte! Možda ste baš vas dvoje u onih 5%, vrijeme će pokazati.

1. Hormoni

via GIPHY

Biologija nam prva stoji na putu. Poznato je da nas u pubertetu 'pucaju' hormoni, što nerijetko utječe na naše ponašanje i odluke.

Ponekad su cure previše emotivne pa nakon prvog dejta zamišljaju vjenčanicu, a dečki su nekad kao pčele koje leta s cvijeta na cvijet, odnosno od djevojke do djevojke. Sve to kasnije rezultira nestabilnošću - a ona - prekidom. 

2. Deal-breakeri

via GIPHY

U doslovnom prijevodu prekršaji dogovora - to su one stvari koje saznajemo o osobi nakon što skinemo ružičaste naočale, mane preko kojih nikako ne možemo prijeći. Jedno je sigurno, u teenagerskim danima ne znamo što želimo, ali zasigurno upoznajemo sebe i saznajemo što ne želimo.

Suprotnosti se privlače, ali neki temeljni stavovi moraju biti slični, inače ćete imati razlog za raspravu svaki dan, što s vremenom previše umara.

3. Usporedbe 

via GIPHY

U pubertetu smo, iako potpuno pogrešno, skloni sebe uspoređivati s drugima. Prirodno je da ćeš slušati savjete prijateljice ili prijatelja i pokušavati imati identičnu vezu, ali to nije moguće. Krenut ćeš mijenjati osobu s kojom jesi, a najčešće iz potpuno pogrešnih razloga.

Uspoređivanje svoje veze s drugima je recept za propast.

4. Udaljenost

via GIPHY

Ako uspješno pređeš sve ove prepreke, udaljenost je jedna koju je ipak teže savladati. Nakon srednje škole netko će upisati fakultet, netko početi raditi, a nerijetko su različiti gradovi i kilometri između njih ono što bude previše za jedan mladi par.

Veze na daljinu uspijevaju rijetko, uz puno truda i najčešće u zrelijim godinama. Ne kaže se bez veze daleko od očiju, daleko od ljubavi.

5. Sebičnost

via GIPHY

I to naša vlastita! Teenagerski dani su doba kada se događa takozvani efekt reflektora, što znači da smo skloni misliti da svi nas gledaju, da smo mi najbitniji. Nerijetko se u toj fazi života nemamo pretjeranu želju mijenjati radi drugih i raditi na sebi, što je ključ dobre veze.

Mislimo da smo savršeni i najpametniji, a zaboravljamo da postoji netko do nas na koga trebamo obraćati pozornost.

6. Neiskustvo

via GIPHY

Zaista nema puno toga što možemo napraviti po ovom pitanju. Iskustvo dolazi s vremenom, ali dok ne dođe, često se ne znamo snaći u nekim situacijama ili riješiti problem s voljenom osobom.

To nas čini nervoznima i nemoćnima, a kad se frustracije nagomilaju, veza puca.

 

 Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?