Bez srama 841 pregleda 27. rujna 2016.

Starije cure otkrivaju: Da smo barem ovih 10 stvari znale prije puberteta

zbunjena
Dreamstime
Starije cure otkrivaju: Da smo barem ovih 10 stvari znale prije puberteta Starije cure otkrivaju: Da smo barem ovih 10 stvari znale prije puberteta

U redu je imati par kilograma viška i imati neredovite mjesečnice. Da su bar to znale ranije

Pubertet je jedno od najzbunjujućih perioda u životu. Nećemo vam lagati i reći da nije. Tvoje tijelo se toliko mijenja i moraš se nositi s toliko stvari o kojima nikad prije nisi morao/la razmišljati.

Zato je normalno da se ponekad osjećaš usamljeno, tužno i ljuto. Stranica Reddit zato je nedavno pitala malo starije djevojke 'Što bi voljele da vam je netko rekao prije puberteta?' Sajt je pitao a one su odgovorile, a mi vam donosimo 10 najpopularnijih odgovora koji bi mogli pomoći svima onima koji sad proživljavaju te promjene.

1. 'Trebala sam kupiti neku knjigu o pubertetu'

Slažemo se. Starce je baš neke stvari totalni neugodnjak pitati, a zašto ne bi na jednom mjestu imala sve što te zanima o menstruaciji, seksu, osjećajima i odnosima sa simpom?

tajne | Autor: Facebook/screenshot Facebook/screenshot

2. ' OK je osjećati se tužno'

'Da mi je barem netko rekao da je u redu stalno mijenjati raspoloženja i biti tužan s vremena na vrijeme, ne bi se osjećala kao takva čudakinja', rekla je djevojka pod nadimkom Gluestick05. Ako ste tužni, pričajte s frendovima, ili još bolje, sa starcima. ne treba vam biti neugodno jer je to sasvim normalna pojava. Ne možete biti nasmiješeni od jutra do sutra, iako treba pozitivno razmišljati :)

3. 'Tvoja menstruacija će jedno vrijeme biti neredovita'

Totalna istina. Nekim djevojkama potraje čak i nekoliko godina dok im se ciklus ne ustali i ne počnu dobivati menstruaciju u isto vrijeme svaki mjesec. No, ako ti menstruacija izostaje već par mjeseci, ne bi bilo loše posjetiti doktora.

4. 'Osjećat ćeš se čudno u svom tijelu'

Kad tijelo počne bujati činit će ti se kao da to više nisi ti. Grudi će ti narasti, mislit ćeš da su ti bedra ogromna, pojavit će se prištići, a nekima će se potpuno promijeniti i oblik lica. Neke od vas neće se moći prepoznati i trebat će vam vremena da se naviknete na svoj 'odrasli oblik'.

5. 'Dlake po tijelu su normalne'

'Da sam bar ovo znala prije nego što sam se već u petom razredu počela depilirati, malo bih pričekala jer sam se sva izrezala i dobila alergiju :(', napisala je djevojka JPizzlecos. Mi se slažemo jer stvarno ne trebate krenuti koristiti sve te depilacijske kreme, britvice, epilatore dok se barem ne posvjetujete s mamom ili internetom o pravilnim načinima.

miley | Autor: Instagram Instagram

6. 'Kontracepcijske tablete nisu samo za kontracepciju'

Pilule mogu pomoći da ti se lice očisti od akni i prištića pa ih zato doktori znaju prepisati i curama koje nisu još spavale s dečkom. Također, ako imaš neredoviti ciklus, pijenje tableta može ga ustabiliti.

7. 'U redu je razmišljati o seksu'

'Seks je prirodan i sasvim je normalno interesirati se o njemu. No također, seks je i privatna stvar i znak zrelosti pa bi voljela da mi je i to netko ukratko objasnio', napisala je Jacksonspace. Ovdje postoji dupli standardi. Svi misle da znaju jako puno o tome, a boje se pitati ono što ne znaju. Odnosi s dečkima prava su mala znanost i tu ćeš griješiti no također ćeš iz tih grešaka i učiti. U te odnose spadaju i one stvari koje misliš da znaš o seksu, a zapravo su možda totalni trač. No, i to je u redu.

8.'Uvijek nosi sa sobom tampone i uloške'

Menstruacije često neugodno iznenadi i zato je uvijek potrebno imati barem jedan uložak ili tampon sa sobom u slučaju da nema trgovine u blizini!

ulosci | Autor: Dreamstime Dreamstime

9. 'OK je čekati svoj prvi put'

Prvi seks možda je jedno od najvažnijih 'obreda odrastanja' i sigurno će biti priče u tvojoj ekipi o ljudima koji su to već napravili. Možda ćeš i ti osjetiti pritisak da to napraviš tek toliko da se ne osjećaš neugodno zbog tog, no nemoj! Ako želiš čekati, čekaj :)

10. 'Nisi debela'

'Ako imaš bokove ne znači da si debela. Obline su lijepe i prirodne', poručila je djevojka s nadimkom muki_mono, i mi se apsolutno slažemo s njom!

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?

Komentar/a

  • Avatar DragMeDown

    DragMeDown

    Respectza ovaj jakooo koristan članak. ♥