Bez srama 1994 pregleda 02. veljače 2018.

Stop nasilju: Otkrij jesi li i ti žrtva bullyinga

Ne čekajte i obratite se nekome! Maltretiranje mora prestati što prije. Riješi kviz i otkrij jesi li žrtva bullyinga

Incident koji se prije nekoliko dana dogodio u Splitu podigao je cijelu Hrvatsku na noge. Ako ne znaš o čemu je riječ, na internetu je osvanula šokantna snimka tučnjave dvije učenice iz Splita. U snimci se vidi kako se djevojke međusobno mlate, a njihove školske kolege navijaju sa strane. 

 

Tučnjava se navodno dogovarala preko društvenih mreža, a sve je kumovalo lajkanje fotografije nekog dečka. Zbilja? Tučnjava zbog dečka? To je i više nego glupo. Nasilje se ne smije tolerirati. Ono nikada nije rješenje, a to znaju i naši čitatelji. Ovo su samo neke od reakcija na sramotno ponašanje dviju splitskih učenica.

 

 

Vidiš li problem u toj cijeloj situaciji?

via GIPHY

Istraživanja pokazuju da je 80 posto učenika bilo dio nekog oblika nasilja, bilo kao žrtva ili kao nasilnik. Ne budi dio te statistike. Kao što ste i sami rekli, takvo ponašanje je sramotno. 

Ako si ti žrtva ili poznaješ nekoga tko je žrtva bullyinga postoje načini da to zaustaviš! Prvo što trebaš napraviti je reći nekome. Roditelji i nastavnici moraju znati za bullyja

- Jako je važno da djeca potraže pomoć. Tek 11% ih traži pomoć nastavnika - kaže prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

- Nastavnik treba reagirati i na najmanji oblik nasilja poput ruganja, ismijavanja i isključivanje djeteta iz igre. U slučaju većeg nasilja, škola mora obavezno uključiti nadležni centar za socijalnu skrb - objašnjava psihologica.

Nažalost, dosta žrtava boji se da će biti i gore ako se požale. 

via GIPHY

Da i omiljeni youtuberi mogu biti žrtve bullyinga i hejtera pokazala je i Saamopetraa čiji su problemi s bullyingom krenuli u osnovnoj i nastavili se u srednjoj školi..  

- Ne znam, uvijek sam bila glavna meta, a s porastom popularnosti krenuli su ljubomorni ispadi, vrijeđanja, izmišljanja - kazala je Petra.

 

Novi vlog je na kanalu, link u opisu profila! 🔥💜

A post shared by P.W.J. (@saamopetraa) on

- Kad su u pitanju dobacivanja i provokacije najbolje ih je ignorirati, bolji ste vi od toga. No kad su ozbiljnije situacije u pitanju, definitivno se treba obratiti nekom starijem i to što prije to bolje - znam po vlastitom iskustvu da što duže čekaš to će ti gore biti - savjetuje poznata YouTuberica. 

via GIPHY

Njezin #JoomBoosLoveSquad video možete pogledati ovdje: 

Još jedan oblik bullyinga je cyberbullying. Od cyberbullyinga žrtva ne može pobjeći, ne može otići iz situacije kao što to može uživo. Ružni komentari stižu od anonimnih počinitelja od 0 do 24. No i tu postoji rješenje.

Na stranicama mup.hr postoji i red button na koji se nasilje može direktno prijaviti policiji. 

Petra nije jedina YouTuberica koja se nosila s maltretiranjem. Pogledajte videe i ovih #JoomBoosLoveSquad-ovaca:

 

Proširite riječ o prevenciji bullyinga, podijelite videe i pomognite nekome kome je to najpotrebnije. 

- Danas mislim da su me takve situacije izgradile kao osobu - govori Petra i poziva sve koji imaju problema s bullyingom da potraže pomoć. 

Riješi kviz i otkrij jesi li i ti nesvjesna žrtva bullyinga?

 

 

 

 

Jesi li već kupio novi broj omiljenog JoomBoos Videostar magazina? Brzo jer je upravo na kioscima! 
 | Autor: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell

MEGA POKLON:  Uz novi JoomBoos magazin dobivaš  na dar i prvi youtuberski kalendar! Fotkaj se s prvim youtuberskim kalendarom i objavi fotku na Instagramu uz #videostarmagazin. Najkreativniji će osvojiti JoomBoos jastuk ili majicu ISTI SAN! Klikni reakciju i reci nam što TI misliš! Komentiraj, lajkaj, uživaj ;)

 

 

 

 

Tvoja reakcija?

4 Komentar/a

Pročitaj sve
  • miroslav27

    Bratov profil Nazalost jesam ali bojim se reći to roditeljima
  • Avatar Melliii

    Melliii

    #joombooslovesquad ❤️