Bez srama 117 pregleda 29. srpnja 2016.

Stvari koje tvoj ginekolog želi da ODMAH prestaneš raditi

Ginekolog
Dreamstime

S nekim se stvarima napokon moraš suočiti...

Neke stvari intimne prirode u potpunosti su predodređene za privatnost ginekološke ordinacije. Koliko god možete otvoreno razgovarati s prijateljicama ili nekim drugim osobama, postoje stvari o kojima svi šutite... Niste sigurni biste li trebali neke stvari prestati raditi ili ih nastaviti prakticirati? Otkrivamo vam stvari za koje bi vam vaši ginekolozi rado poručili: Ne radite ih više!

1. Izbjegavanje prvog pregleda

Normalno je osjećati nervozu prije prvog (a i svakog idućeg) pregleda, ali to ne smije biti razlog zbog kojeg izbjegavate susret s ginekologom. Razgovarajte s mamom ili prijateljicama i zamolite ih za preporuke. Tako ćete lakše pronaći liječnika uz kojeg ćete moći biti opušteni. Prilikom prvog pregleda nemojte se bojati to spomenuti svom ginekologu i, ako vas je strah, to mu i iskreno priznati, piše Seventeen

2. Čekanje prvog seksualnog iskustva kako bi napravili prvi pregled

Čak i ako niste imali seksualnog iskustva, i ne planirate ga uskoro imati, ginekološki pregledi su važna stavka u vašem zdravstvenom životu. Preporuča se prvi pregled obaviti već u dobi između 13 i 15 godina. 

3. Izbjegavanje intimne higijene

To ne znači da morate odmah pojuriti u drogerije kako biste kupili sve one sapune koji obećavaju da će vaša vagina mirisati poput 'polja cvijeća' ili pak intimne dezodoranse. Upravo ovi proizvodi, kao i prečesto ispiranje vagine mogu dovesti do iritacije i razvoja alergijske reakcije. Ipak, ako osjetite neugodan miris, nemojte se bojati zakazati pregled kako biste bili sigurni da nemate infekcije.

4. Briga oko načina "dotjerivanja"

Ako ćemo biti iskreni, vašeg ginekologa ne zanima njegujete li prirodan izgled ili ste naklonjeniji uklanjanju svih dlačica s intimnog područja... Jednostavno, liječnici ne razmišljaju o tome.

5. Googlanje ginekoloških problema

Možda mislite da Google sve zna, ali - ne zna! Osim što će vas razni forumi uvjeriti kako umirete, online pretragom nećete moći doći do svoje povijesti bolesti ili drugih čimbenika koji mogu utjecati na vaše zdravstveno stanje. Stvarne medicinske savjete može ti dati isključivo liječnik!

6. Ignoriranje teških PMS-ova

Ako se svakog mjeseca borite sa snažnim bolovima ili čestim promjenama raspoloženja vaš ginekolog to želi znati jer vjerojatno postoji jako jednostavno rješenje koje će ti olakšati život.

7. Neinformiranost o sigurnom seksu

Ne bi vam smjelo biti neugodno informirati se o metodama zaštite od spolno prenosivih bolesti. To je tema o kojoj potpuno opušteno možete (i morate) razgovarati sa svojim ginekologom i sasvim vas sigurno neće osuđivati zbog nepoznavanja te teme. On je tu da vas informira o svim mogućnostima.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?