Bez srama 261 pregleda 10. rujna 2016.

Sve prijateljice već su spavale s dečkom. Trebam li i ja?

seks
Dreamstime

Pitajte sve što vas je bilo neugodno pitati bilo kog drugog, a dr.sc. Jasenka Gruić Koračin će vam rado odgovoriti i riješiti vas nedoumice

P: Gotovo sve cure iz moje ekipe već spavaju s dečkima, kada je pravi trenutak da i ja to napravim? P.S. Imam 15 godina 

O: Ne preporučuje se početi sa spolnim životom prije navršene 16. godine. Psihoemocinalno dozrijevanje, ali i dozrijevanje tkiva reproduktivnoga sustava, posebno u vezi s obranom od infekcija, dovršava polako tek tada. Pouzdano se zna da su trajne posljedice upala, odnosno spolno prenosivih bolesti češće u djevojaka koje su vrlo rano počele sa spolnim životom ili mijenjaju partnere.

P: Hodam s dečkom dva mjeseca i neprestano me pita kad ćemo spavati zajedno. Nisam sigurna da to već želim. Kako da mu to kažem?

O: Sumnjam da si u dva mjeseca mogla dobro upoznati dečka. Čini mi se prilično nestrpljiv, pa ako se plašiš ili bi počela sa spolnim životom samo zato što on to traži - još pričekaj. Ako imaš više od 16 godina i odlučiš se za početak spolnoga života, dobro prouči mogućnosti zaštite od neželjene trudnoće. Mladim i zdravim djevojkama najbolje je propisati hormonalne kontraceptive, ali i kondom je dobar izbor - ako ga partner navuče na spolni ud prije ulaska u rodnicu i ne skida do kraja snošaja. Kondom štiti i od spolno prenosivih bolesti.

P: Imam 16 godina i s dečkom sam u vezi pola godine. Nedavno smo počeli prakticirati oralni seks. Još nismo spavali zajedno baš za pravo. Zanima me mogu li tijekom oralnog seksa ostati trudna?

O: Nije moguće zanijeti tijekom oralnog seksa, odnosno zadovoljavanja partnera/partnerice ustima. Kako bi žena zanijela, u rodnicu mora biti ubačena dovoljna količina sperme (sjemena), a to se događa tijekom “pravoga” snošaja, odnosno nakon penetracije (ulaska muškoga spolnog uda u rodnicu žene) i ejakulacije (izbacivanja sjemena).

P: Svi oko mene pričaju o tom ‘čarobnom’ orgazmu. Što je orgazam i kako bih se trebala osjećati kada ga doživim? 

O: Orgazam je vrhunac ugode koju partneri osjećaju nakon dovoljno dugog nadraživanja (milovanja) spolnih organa. Muškarac nadražuje glavić spolnoga uda (penisa) i doživljavajući orgazam ejakulira - izbaci spermu. Žena orgazam doživi uz nadraživanje - nježno milovanje dražice - klitorisa, malenog organa smještenog na vrhu spolovila iznad otvora mokraćne cijevi na mjestu gdje se spajaju male usne, ili vaginalno. Kako bi žena doživjela orgazam, klitoris je potrebno dovoljno dugo i nježno milovati. Tijekom orgazma gubi se interes za okolinu (poput kratkotrajnoga gubitka svijesti) uz neizreciv osjećaj ugode u području spolovila i donjeg trbuha. Srce radi ubrzano, kontrahiraju se mišići dna zdjelice, bradavice dojki se ukrute, a kod žena se javi blagi crvenkasti osip prsišta. Nakon orgazma slijedi razdoblje opuštanja, uz osjećaj zadovoljstva i spokoja. Naravno, sve je individualno i ne trebaš brinuti i opterećivati se time. Bitno je da se osjećaš sigurno i ugodno.

P: Tijekom seksa dečko i ja prakticiramo prekinuti snošaj, jer mrzimo kondome. Mogu li ostati trudna ili je to sigurna metoda?

O: Prekinuti snošaj nije dovoljno pouzdani način za zaštitu od neželjene trudnoće. Uvijek postoji mogućnost da tijekom ejakulacije (izbacivanja sperme) dio ipak ostane u rodnici žene i da dođe do trudnoće.

P: Postoji li siguran trenutak u kojem se mogu seksati bez zaštite?

O: Žena može zanijeti ako ima plodne dane, tj. ako ovulira. Ovulacija se dogodi 14 dana prije nastupa sljedeće menstruacije. Druga faza ciklusa traje 14 dana, a prva je najčešće promjenjiva. Jajna stanica sposobna je za oplodnju 24 sata, a spermiji žive u unutarnjim spolnim organima žene nekoliko dana (tri i više). Budući da mlade djevojke često imaju neredoviti ciklus i ne znaju odrediti plodne dane, nije se pametno pouzdati u “sigurne trenutke”. 

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?