Bez srama 76 pregleda 23. siječnja 2017.

Svi ste otkriveni: Evo gdje se najviše prepisuje u Hrvatskoj!

VARANJE
Dreamstime

Nakon što ovo otkrijete mogli biste se opako zacrvenjeti...

Postoji jedna stvar zajednička gotovo svim učenicima - prepisivanje. Većina učenika barem jednom u svom školovanju prepisala je ispiti ili je samo zapela na pokušaju. No, pripremanje papirića ili u novije vrijeme dokumenata na mobitelu, preznojavanje i pripremanje taktika poznate su možda i vama.

via GIPHY

Upravo je učestalost prepisivanja hrvatskih učenika bilo jedno od pitanja kojim su se bacili Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i Županijska stručna vijeća stručnih suradnika pedagoga osnovnih škola četiri županija. Drugim riječima, istraživanja su provedena u Zagrebačkoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj županiji.

via GIPHY

U istraživanju su sudjelovale sve javne osnovne škole iz tih županija te svi učenici četvrtih i osmih razreda. Konkretno, riječ je o 6409 učenika 4. i 6411 učenika 8. razreda osnovne škole.

Ovo su pitanja kojima su se bavili i rezultati koje su dobili:

Pisanje domaćih zadaća i lektira im nije omiljena aktivnost

istraživanje | Autor: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

Gotovo 21 % dečkiju svoje obveze ispunjava u posljednji čast, dok 14,30 % djevojaka priznaje kako im to definitivno nije omiljena aktivnost. Kada je u pitanju županija gdje je odgađanje ispunjavanja školskih obveza najpopularnije prednjački Grad Zagreb u kojem čak 23,70 % učenika to gotovo uvijek radi, njih 34,30 % često piše zadaće u posljednji trenutak, 31,90 % to čini vrlo rijetko, a svega 10,20 % gotovo nikad.

Prepisivanje domaćih zadaća

istraživanje | Autor: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

Čak i kada je u pitanju prepisivanje domaćih zadaća Grad Zagreb je zauzeo prvo mjesto. No, u stopu ga prate Varaždinska i Zagrebačka županija, dok najmanje prepisivača ima u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Došaptavanje

istraživanje | Autor: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

Ništa drugačije nije ni kada je u pitanju kolegijalnost. Naime, zagrebački učenici tvrde kako im čak u 27,70 % slučajeva drugi učenici šapću odgovore kada ih oni ne znaju, dok je u susjednoj Zagrebačkoj županiji situacija tek nešto malo drugačija. Tamo 23,90 % učenika priznaje kako koriste pomoć razrednih kolega.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?