Fancy a. f. 4907 pregleda 17. veljače 2022.

Ako u 10 sekundi pronađete slovo T na slici, nadareni ste!

canva/miss7/instagram

Fotografije na kojima se nalazi neki skriveni predmet postale su iznimno popularne. Jedna takva fotografija nalazi se i u ovom članku, a na njoj morate pronaći slovo 'T', no ovoga puta ćete, prilikom 'potrage', imati malu pomoć

Kada nešto učimo ili tražimo, često nam je od velike pomoći kada znamo što NE trebamo učiti ili tražiti. Upravo to je zaintrigiralo i mnoge znanstvenike pa su odlučili istražiti i dublje značenje iza ovog fenomena. U tome su im pomogle fotografije na kojima su sudionici morali pronaći jedno određeno slovo u moru drugačijih slova, piše Miss7.

Jedna takva fotografija nalazi se pred vama i vaš zadatak je pronaći slovo 'T' u manje od deset sekundi. Mali 'hint' je taj da to slovo nije crvene boje. Ako ga pronađete u manje od deset sekundi, nadareni ste. 

 | Autor: Instagram Instagram

Ovaj je test napravio tim sa Sveučilišta 'John Hopkins' u Bostonu, gdje su znanstvenici njihovog Instituta o znanosti učenja otkrili da znanje o onome što NE treba gledati može biti od velike pomoći kad želimo nešto pronaći ili naučiti.

Tijekom dva eksperimenta, istraživači su sudionike zamolili da traže određena slova na zaslonu računala. Trebali su pronaći slovo 'B' ili 'F' između mnogih drugih koji su pritom bili u raznim bojama. Ponekad su im rekli u kojim bojama ta slova neće biti, a ponekad boje nisu uopće spominjali.

via GIPHY

Kada su im skrenuli pozornost na boju i upozorili koju je od njih potrebno zaobilaziti, vrijeme reakcije sudionika isprva se usporilo. No, s vremenom se pokazalo da tražena slova sudionici mogu pronaći puno brže nego oni kojima ispitivači boje uopće nisu spominjali. Štoviše, čim su više informacija sudionici zaobilazili i ignorirali, brže su pronalazili 'metu'.

Stoga, rezultati istraživanja su pokazali da, kada se ljudima da određeno vrijeme da nauče ono što bi trebali ignorirati prije nego što počnu s određenim testiranjem, mogu rješenje tražiti brže i učinkovitije.

via GIPHY

"Pojedinci koji izričito zaobilaze informacije koje bi ih mogle ometati poboljšavaju svoju izvedbu vizualne potrage, a ključna je to vještina za profesionalne 'tragače', kao što su, primjerice, radiolozi", rekao je voditelj istraživanja Corbin A. Cunningham.

"Ovaj rad ima mogućnost pomoći zanimanjima koji se oslanjaju na vizualnu potragu", dodao je. 

Baš zanimljivo... A koliko je tebi sekundi trebalo da na onoj gore slici pronađeš slovo 'T'...?

 

 | Autor:

Tvoja reakcija?