Fancy a. f. 557 pregleda 21. srpnja 2018.

Avantura života: Ruksak na leđa i pravac Indija

trippinwithneli@instagram

Ova cura ima hrabrosti više od svih nas zajedno.

Koliko trebaš imati hrabrosti i avanturističkog duha da s 19 godina staviš ruksak na leđa i otiđeš u daleku Indiju i jugoistočnu Aziju? Pa svakako ne malo, a mi smo upoznali jednu curu koja je upravo to napravila. Trenutno se nalazi u Vijetnamu i kupa se na tropskim plažama, a njezino ime je Neli Španjol.

Neli je nakon srednje škole shvatila da ne želi upisati fakultet, već da želi putovati. I dok neki od nas samo maštaju o tome, ona
je to ostvarila. Prva destinacija u koju se zaputila bila je Njemačka gdje je volontirala i skupljala novce narednih godinu dana kako bi mogla otputovati na egzotične lokacije o kojima je sanjala. Unatoč tome što su joj starci na početku govorili kako nema šanse da se išta od tog ostvari, kada je Neli kupila avionsku kartu za Indiju shvatili su da je ozbiljna.

U New Delhi, glavni grad Indije stigla je u 11. mjesecu 2016. godine.

- Jako mi se svidjela indijska kultura. Živjela sam s jednom obitelji i volontirala u organskom selu u kojem sam izrađivala kuće od blata, te radila s ayurvedskim tradicionalnim biljnim lijekovima – objasnila je Neli.

Pola godine života u Indiji, Neli se dogodilo svašta zanimljivo što se nama smrtnicima ne događa na svakodnevnoj bazi. Osim što je putovala čak 33 sata vlakom kako bi vidjela što više Indije, prilikom jedne vožnje noćnim busom (koja je trajala 'samo' 15 sati) upustila se u razgovor s Indijcem par sjedala blizu njezinog, a nekoliko sati kasnije bila je pozvana na svadbu. 

.- Bio je veoma motiviran i iako sam znala već sve o kastama u Indiji, on se potrudio još jednom mi sve objasniti. Naime, u Indiji postoje tri kaste: Brahmani (najviši - svećenici), kšatrije (ratnici), Vaišija (poljoprivrednici) te Šudre (najniži sloj ). Njegova obitelj je pripadala kšatrijama, a nakon svega pozvao me na vjenčanje svoga rođaka. Odlučila sam otići. Brak je bio dogovoren, a par se upoznao na dan vjenčanja – ispričala je Neli jednu od svojih avantura.

Nakon New Delhija Neli se uputila u Nepal, gdje je živjela čak mjesec dana u planinama spavajući između vreća riže i krumpira. Preko Internet stranice couchsurfing.com pronašla je obitelj koja je živjela u nacionalnom parku Shivapuri. Ipak, nakon Nepala Neli se vratila u Hrvatsku gdje je radila i skupljala novce za daljnje avanture.

Sljedeća zemlja koju je odlučila posjetiti bila je kraljevina Kambodža, država u jugoistočnoj Aziji gdje je Neli boravila dva i pol mjeseca. Neli je cijelu Kambodžu, a zatim Laos i Vijetnam proputovala autostopirajući. Stopirala je čak i rikše, a sve je to napravila iz zabave. Za vrijeme jednog od brojnih auto stopiranja završila je u spilji u kojoj se vodila nekakva čudnovata ceremonija.

Vozač mi je objasnio da se žena nad kojem se izvodila ceremonija nije htjela udati, pa je neženja otišao kod vrača i bacio uroke na nju. Ceremonija je održana kako bi se uroci s 'odbjegle nevjeste' maknuli – objasnila je Neli, te nadodala kako je to dosta uobičajeno u njihovoj kulturi unatoč tome što su Kambodžani jedan od najprijateljskijih naroda u cijeloj Aziji.

Neli je stopiranjem došla sve do Laosa u kojem je živjela mjesec dana, a zatim i do Vijetnama u kojem se trenutno nalazi gdje radi u jednom hostelu. Tamo se planira zadržati dok ne završi on line tečaj za profesora engleskog jezika. A šta će dalje? Tko zna!

S obzirom da joj je životni moto 'Go with a flow', Neli ne zna gdje će ju ruksak, život i razna prijevozna sredstva odvesti. Mašta o Bliskom Istoku ili Južnoj Americi, a gdje će završiti vidjet ćemo!

 

Ako voliš pisati i misliš da imaš smisla za to, duhovita si, zabavna i pristupačna osoba, onda je ovo pravi posao za tebe. Tražimo JoomBoos novinara... nekog tko će nam pisati zanimljive priče i vijesti, te raditi kvizove. 

Svoje članke, ideje i kvizove pošalji nam na mail kontakt@joomboos.hr, a mi ćemo te kontaktirati 'as soon as possible'.

Stigao nam je novi broj JoomBoos VideoStar magazina. Ljetno izdanje magazina donosi ti mnoštvo zanimljivih tema i intervjua s našim YouTuberima te super poklone - originalne tetovaže kakve imaju naši YouTuberi.

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Avatar dbeber

    dbeber

    ja putujem uskoro tamo! ovo mi je dobro doslo za znat