Fancy a. f. 180 pregleda 16. rujna 2016.

Maskara tri mjeseca, lak godinu dana... Koliko traje naša šminka?

Šminka
Olivia Rodrigo Instagram

Parfem je najdugovječniji kozmetički preparat i može trajati od osam do 10 godina, a najčešće treba mijenjati one preparate koji se koriste na području oko očiju

Kozmetički preparati lako se pokvare, pa ih na vrijeme treba baciti kako ne bi izazvali iritaciju kože, infekciju ili mrlje. Pritom vrijedi pravilo, što je preparat hidratantniji i koristi se što bliže očima, to mu je i rok trajanja kraći. Promjene u teksturi i mirisu jasan su znak da su se krema, ruž ili sjenilo pokvarili, piše Byrdie. 

Tekući puder

Prosječni vijek trajanja tekućeg pudera jest od šest mjeseci do godine dana. Važno je samo ne dirati direktno rukama grlo bočice jer se mikrobi s ruku lako prošire. Stoga je bolje puder sipati na gornju stranu dlana i potom prstima ili kistom nanijeti na lice. Ako se promijeni tekstura i puder se počne razdvajati, ne preporučuje ga se više koristiti. 

Parfem | Autor: Olivia Rodrigo Instagram Olivia Rodrigo Instagram

Parfem

Parfem je najdugovječniji kozmetički preparat i može trajati od osam do 10 godina. Treba ga držati što dalje od direktne sunčeve svjetlosti, a neki proizvođači preporučuju držati ih u hladnjaku.

Ruž za usne

Ruž za usne traje do godinu dana. Vrijeme je za čišćenje kozmetičke torbice ako se promijeni tekstura ruža i on postane previše kremast, ljepljiv ili se toliko isuši da popuca. Vijek trajanja produžit ćeš ako ga držite na suhom i hladnom mjestu. 

Olovke za oči i obrve

Olovke za oči i obrve imaju jednak vijek trajanja kao i ruž te mogu izdržati godinu dana. Ove olovke traju dulje od većine preparata za oči jer se stalno šilje. Najbolje ih je držati što dalje od kupaonica jer ih para može uništiti. 

Maskara

Maskara traje tri mjeseca, a po potrebi je se preporučuje promijeniti i ranije. Neugodan miris i grudice prvi su znakovi da se maskara pokvarila. 

Maskara | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell

Tekući eyeliner

I dok olovka za oči može trajati godinu dana, tekući eyeliner traje najviše četiri mjeseca. Najveći neprijatelji su mu bakterije i para koji ga mogu uništiti pa se ne preporučuje držati u kupaonici. 

Rumenilo i puder u kamenu

Rumenilo i puder u kamenu traju do dvije godine. Važno ih je samo držati na suhom mjestu i redovito čistiti kistove jer se tamo skrivaju brojne bakterije. 

Kremasto rumenilo 

Za razliku od rumenila u prahu, kremasto rumenilo ima nešto kraći vijek trajanja. Ono u prosjeku traje od 12 do 18 mjeseci. Preporučuje ga se zamijeniti čim se pojave i najsitnije promjene u teksturi. Treba paziti kako se koristi zato što mikrobi s ruku lako prijeđu na preparat. 
Sjenilo

Sjenilo može trajati kao i rumenilo, skoro dvije godine, no s obzirom na to da se koristi na očima preporučuje ga se promijeniti svakih tri do šest mjeseci. 

sjenilo | Autor: Dreamstime Dreamstime

Lak za nokte

Lak za nokte ima vijek trajanja od jedne do dvije godine. Treba ga držati na suhom i hladnom mjestu te što dalje od direktnih sunčevih zraka i vrućine. One će ubrzati razdvajanje teksture i promijeniti boju laka. 

Eyeliner u gelu

Olovka za oči je najdugovječnija, slijedi tekući eyeliner pa tek potom eyeliner u gelu. On traje do dva mjeseca i treba ga što češće mijenjati zbog opasnih bakterija koje uzrokuju iritaciju oka. 

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?