Fancy a. f. 39 pregleda 07. kolovoza 2016.

Nije čokolada: Pet glavnih krivaca za masnu kožu

Masna koža
Dreamstime

Znamo da pržena hrana nije idealna večera ako sutra želimo savršen ten. No ovo je pet uzroka koji dugotrajno narušavaju našu ljepotu, a da toga nismo ni svjesni

Oni bijeli prištići na obrazu. Oni crni miteseri na nosu. Ona crvena bubuljica nasred čela...
Sve njih možemo zahvaliti sebumu, prirodnom ulju naše kože (koje je poželjno), ali se u kombinaciji s njenim mrtvim stanicama i znojem začepljuje pore. 

Ljeto je još najgore jer se više znojimo i ako ikako imaš mogućnost, kupanje u moru dosta će pomoći u čišćenju lica, navodi Marie Claire.

No, iako znamo da masna hrana izaziva prištiće, mi odnosimo pet uzročnika o kojima možda ne razmišljaš toliko, a itekako utječu na nepoželjan sjaj na licu.

Pretjerano čišćenje kože

Kožu treba čistiti, ali ako to radiš prečesto, oduzet ćeš joj prirodni zaštitni sloj. 
Naročito ako koristiš agresivna sredstva na bazi alkohola koja isušuju tvoju kožu, prirodna reakcija kože lica bit će da luči dodatni sebum kako bi to nadoknadila. 

Nemasna hrana

Kao što smo rekli, nije tajna da masna hrana izaziva prištiće, ali pozornost treba obratiti i na nemasnu poput mliječnih proizvoda. Mnogo ljudi ne zna da ne tolerira laktozu zato što osim pokojeg prištića i manjih probavnih smetnji nemamo drugih simptoma. Pozornost obrati na smanjenje konzumacije pekarskih proizvoda koji zbog rafiniranih šećera i bijelog brašna nikako nisu dobri za tvoju kožu.

Hormoni

U vijeme menstruacijskog ciklusa naše žlijezde se više luče i naša koža više masti. Uvijek je dobro imati maramicu pri ruci kako možeš utapkati višak masnoće s lica.

Proizvodi koje koristiš

Ako misliš da uzrok svojih problema ne nalaziš u gornjim redovima, možda je vrijeme da bolje pogledaš što piše na proizvodima koje koristiš svaki dan. Šminka ili preparativna kozmetika, nije bitno. Nemoj nasjedati na reklame, i ako imaš masniju kožu izbjegavaj one na bazi ulja i koristi one na bazi vode.

Genetika

Čista lutrija, i to ona genetska, također je zaslužna za izgled naše kože. Možeš samo zahvaliti (ili ne) svojim roditeljima. Ali da te utješimo: Masnija koža ima i svojih dobrih strana. Ona sporije stari i kasnije pokazuje bore. :)

 

 Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Tvoja reakcija?