Fancy a. f. 2339 pregleda 14. veljače 2022.

Ovo su najčudnije tradicije za Valentinovo diljem svijeta

Canva/Opinionstage

Od masovnih vjenčanja preko anonimnih pjesmica pa sve do psovki i kletvi... Neke od ovih valentinovskih tradicija su smiješne, neke pomalo bizarne, a neke su zaista lijepe i romantične, ali u svakom slučaju, prilično se razlikuju od zemlje do zemlje

Valentinovo, točnije 14. veljače, u mnogim se zemljama obilježava kao Dan zaljubljenih. No, neke zemlje na ovaj dan obilježavaju nešto sasvim drugo. Također, u nekim dijelovima svijeta na današnji dan samo muškarci dobivaju poklone... Zanimljivo, zar ne? Ako te zanima gdje se to provode ovakve tradicije i kakvi su valentinovski običaji u nekim drugim zemljama, nastavi čitati jer smo na Wanderlustu pronašli odgovore.

Južna Koreja - Cure slave mjesec dana kasnije?

U Južnoj Koreji je običaj da 14. veljače žene daruju muškarce, a muškarci im poklon uzvraćaju tek 14. ožujka koji se obilježava kao Bijeli dan. Svi oni koji na Valentinovo ili na Bijeli dan nisu dobili poklone, 14. travnja se okupljaju u restoranima i jedu jajangmyeon, jelo od bijelih rezanaca u umaku od crnoga graha. Neki ovim jelo slave svoj samački život, a drugi, pak, tuguju nad njime te se tješe sa svojim prijateljima samcima.  

Japan - Samo mi daj čokoladu!

Baš kao i u Južnoj Koreji, u Japanu na Valentinovo žene daruju svoje muškarce, a ne obratno. Još se u 70-im godinama razvio običaj davanja posebnih vrsta čokolada za Valentinovo kojima Japanke jasno daju do znanja kakva je priroda njihove veze ili kakve su njihove namjere prema određenoj osobi.

Postoji nekoliko vrsta čokolade. Prva je 'čokolada obveze' (Giri-choco) koju Japanka na Valentinovo daruje muškarcu kojem nešto duguje ili prema njemu osjeća određenu vrstu obveze, kao primjerice svojem šefu, kolegama, bratu, ocu ili muškim prijateljima. U ovome daru nema nikakvih romantičnih namjera. Druga vrsta čokolade je 'čokolada ljubavi' (Honmei-choco) koju Japanke kupuju ili čak same pripremaju te je daruju svojem dečku, suprugu ili ljubavniku.

Treća vrsta čokolade zove se Tomo-choco i njome se daruju prijateljice, a Jibun-choco je čokolada koju darujete sami sebi i sami uživate u njoj.  Naravno, da Japanke ne bi ostale zakinute za svoj poklon, njih muškarci daruju 14. ožujka.

Filipini - Masovna vjenčanja su zakon!

Svi oni koji ne mogu napraviti vjenčanje o svom trošku, za njih će to napraviti filipinska vlada u ceremoniji masovnog vjenčanja. Ovakva vjenčanja održavaju se diljem zemlje i u njima svake godine sudjeluje nekoliko tisuća ljudi. Vlada, kod ovakvih vjenčanja, mladencima čak osigurava i vjenčano prstenje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Yelim Lee (@yelimlee8)

Norveška - Daruj mi anonimnu pjesmu...

Norvežani svojim voljenima na Valentinovo šalju šaljive ljubavne pjesmice 'gaekkebrev'. Pjesmice se šalju anonimno, a ime pošiljatelja sakriveno je u stihovima. Sretnica koja je primila pjesmu ima vremena do Uskrsa odgonetnuti tko ju je poslao. Ako uspije, pošiljatelj joj na Uskrs daruje jaje, a ako pak ne uspije, pošiljatelj se ipak otkrije te tada ona njemu mora darovati jaje.

Estonija - Prijateljstvo prije svega pa onda ljubav

U Estoniji, Valentinovo se naziva Sōbrapäev što, zapravo, znači 'Dan prijatelja'. Na ovaj dan, više se slavi prijateljstvo nego ljubav među partnerima, pa se čestitke i pokloni se razmjenjuju među prijateljima. Također, nitko ne govori 'sretno Valentinovo' već 'sretan Dan prijatelja'. 

Francuska - Psovke i kletve umjesto lijepih riječi?

Iako danas više ne postoji, ipak vrijedi spomenuti francusku tradiciju vezanu za Valentinovo, takozvanu ljubavnu lutriju, 'Une loterie d'amour'. Ova tradicija sastojala se u tome da muškarci i žene uđu u kuće koje su se nalazile jedna nasuprot drugoj, a zatim bi jedni druge dozivali. Žene na čiji poziv nitko ne bi odgovorio, sakupile bi se, napravile krijes te uz psovke i kletve u vatru bacale slike i druge predmete muškaraca koji su ih odbili.

Koja od ovih tradicija te najviše iznenadila? 

 

 | Autor:

Tvoja reakcija?