Fancy a. f. 3891 pregleda 19. prosinca 2022.

Sedam trikova s deterdžentom za svako kućanstvo

canva

Svi znamo da nam deterdžent za rublje pomaže da uklonimo mrlje s odjeće i održavamo je čistom i svježom, ali znate li za što se deterdžent još može koristiti? Ima on još nekoliko korisnih namjena. Evo gdje vam još može poslužiti!

Za odčepljivanje odvoda

Prije nego pozovete vodoinstalatera radi začepljenog odvoda, uspite u njega 1/4 šalice tekućeg deterdženta i dolijte lonac s 3,5 do 4,5 litara kipuće vode. Vruća voda i skliski deterdžent trebali bi doprinijeti tome da se odvod brzo odčepi, piše 24sata.

Za čišćenje raznih površina

Popularna Go Clean Company preporučuje ovo kao rješenje za niz površina u domu: Pomiješajte 1/3 šalice varikine, dodajte oko 4 litre vode i jednu žličicu deterdženta za rublje u prahu. Ovu mješavinu možete iskoristiti za to da prebrišete zidove, površine u kupaonici, kao i niz drugih u stanu. 

 | Autor: canva canva

Za pranje presvlaka i tepiha

Logično je da deterdžent koji je dizajniran da skida mrlje s odjeće, ima isti učinak i na presvlake na namještaju i tepih. Jednostavno, nanesite malo suhog deterdženta na mrlju pa ga nježno istrljajte vlažnom krpom da uđe u mrlju. Ostavite da djeluje 5 do 10 minuta, pa isperite. 

Za pranje automobila

Prašak za rublje odlično će očistiti prljavštinu s vašeg automobila, no pazite da ga ne koristite previše. Dovoljna je jedna žličica na kantu vode. Vodite računa da koristite blagi deterdžent, kako ne bi oštetio lak na automobilu. 

Za pranje podova

Enzimi iz deterdženta za rublje odlično će očistiti podove. Upotrijebite žličicu deterdženta na kantu vode, s tim da dobro ocijedite mop prije nego njime obrišete pod. 

 | Autor: canva canva

Za skidanje mrlja s rešetki pećnice 

Stavite ih u kadu ili veliku kantu i napunite vrućom vodom dok ih posve ne potopite, pa dodajte  3/4 šalice deterdženta za pranje rublja i pustite da odstoji preko noći. Zatim očistite masnoću i prljavštinu skinite spužvom ili četkom.

Za općenito skidanje raznih tvrdokornih mrlja

Mrlje poput trave i krvi na odjeći ili predmetima od tkanine mogu se prethodno obraditi deterdžentom za pranje rublja. Ulijte tekući deterdžent izravno na mrlju, pa nježno protrljajte tkaninu četkicom  za zube s mekanim vlaknima. Zatim operite odjeću kao i obično.

 | Autor: canva canva

Koliko vam se korisnima čine ovi savjeti? Hoćete li neki isprobati? 

Tvoja reakcija?