Fancy a. f. 631 pregleda 30. kolovoza 2018.

Svaka im čast: 5 najvećih izuma na svijetu

Donosimo ti pet najvećih izuma na svijetu.

Međunarodni dan nestalih osoba posvećujemo svim nestalima u Domovinskom ratu. Još se traga za 1940 ljudi. Ovo su njihove priče... Više na: https://nestali.24sata.hr/

Medium.com donosi popis najvećih znanstvenika i izuma koji su promijenili svijet. A jedino što im možemo reći je hvala vam!

1. Izmjenična struja.

 | Autor: wikipedia wikipedia

Na prvom popisu nalazi se svjetski poznati znanstvenik Nikola Tesla. Rođen u mjestu Smiljan kod Gospića, zaslužan je za proizvodnju izmjenične struje. Prednjačio je pred svim drugim znanstvenicima s obzirom da je u to vrijeme Edison nije znao za naboj. Teslini izumi postali su temeljem cijelom daljnjem razvoju elektrotehnike.

2. Računalo. 

 | Autor: factmag.com factmag.com

Na pojavu prvog računala jako je utjecao Drugi svjetski rat. Godine 1943. engleski matematičar Alan Turing  je sa svojim timom izradio računalo Colossus koji je dešifrirao njemačke tajne poruke. Turing je svoj stroj nazvao Computer (engl. to compute = računati), pišu web.studenti.

3. Zakon gravitacije.

 | Autor: bbc.co.uk bbc.co.uk

Sir Isaac Newton bio je engleski fizičar, matematičar i astronom. Promatrajući jabuku koja pada na tlo, otkrio je zakon gravitacije te tako postavio temelj modernoj astronomiji. Izumio je i prvi teleskop-reflektor kojim je promatrao Jupiterove satelite. Jedinica za silu, njutn, nazvana je njemu u čast.

4. Avion. 

 | Autor: historylink.org historylink.org

Iako su na početku proizvodili bicikle, braća Wright su davne 1903. godine usavršili prvu motornu letjelicu, skoro trideset godina kasnije inžinjer Frank Whittle patentirao je mlazni pogon. Godine 1969. Boeing 747 Jumbo Jet imao je premijeru prvog internacionalnog putničkog leta, piše Orbus

5. DNA

 | Autor: sciencenews.org sciencenews.org

"Otkrili smo tajnu života!" - uskliknuo je 1953. godine britanski znanstvenik Francis Crick kada je otkrio dioksiribonukleinsku kiselinu (DNA), dvostruko spiralnu molekulu u staničnoj jezgri koja određuje naslijeđe. Raspetljavanje genetičkog koda omogućilo je ljudima borbu protiv nasljednih bolesti,  piše Orbus

ŽELIŠ IMATI TETOVAŽU KAO TVOJI OMILJENI YOUTUBERI LAYZ I DENNIS DOMIAN? Brzo na kioske Tiska gdje te uz ljetno izdanje JoomBoos VideoStar magazina čeka PREDOBRA TETOVAŽA.  | Autor:

 

---> https://nestali.24sata.hr/

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve