Fancy a. f. 316 pregleda 28. veljače 2018.

Svi ga žele: Kako nastaje najpoznatiji zlatni frajer

oscar
Dreamstime

Glumci, redatelji, koreografi, scenografi, šminkeri... ma nema tko ga ne želi. Zlatni kipić najpoželjnija je nagrada na svijetu. A što je potrebno da bi takav frajer nastao?

Zlatni kipić nastao je 1927.godine nedugo nakon osnivanja američke Akademija filmske umjetnosti i znanosti. Nakon što su se dogovorili da će organizirati godišnje slavlje, bacili su se na dizajniranje nagrade i zlatni vitez je nastao.

 

Objavu dijeli naorlando (@naorlando33)

Od 1929. godine do sada podijelili su više od 3000 zlatnih kipića, a sve počinje u tvornici Polich Tallix fine art foundry. Oscar je visok 34.3 cm i težak gotovo 3 kile. Napravljen je od čiste bronze i prekriven 24 karatnim zlatom i navodno vrijedi oko 900 dolara, no znamo da je onima koji ga konačno osvoje neprocjenjiv. 

Sama izrada statue navodno stoji 400 dolara, no američka Akademija filmske umjetnosti i znanosti tvrdi da u slobodnoj prodaji nagrada vrijedi pišljivi dolar. Američki vrhovni sud odredio je da ako itko želi prodati Oscara prvo ga treba ponuditi Akademiji za 10 dolara. Zbog čega se uopće o tome priča? Zato jer je 1999. poznati pjevač Michael Jackson platio Oscara koji je osvojio film Prohujalo s vihorom za vrtoglavih 1,540.000 dolara!

A kako se radi slavni kipić, pogledajte u videu:

Ne propustite urnebesnu JoomBoosovu seriju “Prank’d” subotom u 11 sati na JoomBoos YouTube kanalu. Spremite se na hrpu smijeha i neugodnih iznenađenja. Matija prijatelje, ali i obične ljude plaši, tjera u plač, dovodi do trenutka zbunjenosti i ludila, ali nikad ne prelazi granicu. Gotovo nikad...

Klikni reakciju i reci nam što TI misliš! Komentiraj, lajkaj, uživaj ;)  
 

 

Tvoja reakcija?

2 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Avatar Sara_koja_hara

    Sara_koja_hara

    A gle, da mi ga netko da ovak iz fore ne bi se zalila 😜
  • leoni98

    a totalno mi je kul, ja bi si ga kupila iz fore