Na aromu i okus kave mogu utjecati razni čimbenici kao što su temperatura i uvjeti u kojima ju čuvamo, ali i voda od koje se sastoji gotovo cijeli napitak
Kava je napitak bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti svoj dan, ali isto tako možemo se složiti da se ponekad dogodi da ona svojim okusom jednostavno ne ispunjava naša očekivanja iako ju svaki dan pripremamo na isti način. Razlog tomu mogu biti i prirodne arome u kavi koje se mijenjanju ovisno o uvjetima u kojima je čuvamo, ali i voda koja, zapravo, čini jako veliki postotak ovog omiljenog napitka, piše Miss7.
Naime, stupanj tvrdoće vode tj. sadržaj kamenca i hranjivih tvari u vodi iz slavine određuju kemijska sredstva i otapanje vode što znatno mijenja okus kave. Upravo je ovo jedan od razloga zašto kava na mnogim mjestima ima drugačiji okus.
Tvari iz vode koje utječu na aromu kave su: natrij (okus kave može učiniti slađim), željezo i bakar (mogu uzrokovati metalni okus kave), kloridi (ostavljaju okus klora) te sulfati (pojačavaju gorčinu kave). Ono što, također, utječe na aromu kave je i pH vrijednost vode jer što je pH vrijednost niža, voda je kiselija i time se okus kave mijenja.
Upravo zbog tih silnih tvari koje se nalaze u vodi, za najbolji okus kave preporučuje se korištenje filtera za vodu. Naime, filteri za vodu ne filtriraju samo kamenac, nego i teške metale od starih cijevi te viruse i bakterije.
Kada su filtrirane sve nepotrebne tvari iz vode, važno je odrediti i temperaturu kuhanja kave. Mnogi bariste smatraju da je optimalna temperatura vode za pripremu kave između 88 i 95 stupnjeva. Ne smije prelaziti 95 stupnjeva jer se na taj način uništavaju sve arome sadržane u kavi.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.