Fancy a. f. 2985 pregleda 14. prosinca 2021.

Uz ovaj trik kava će ti baš svaki put ispasti savršeno

Canva/Opinionstage

Na aromu i okus kave mogu utjecati razni čimbenici kao što su temperatura i uvjeti u kojima ju čuvamo, ali i voda od koje se sastoji gotovo cijeli napitak

Kava je napitak bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti svoj dan, ali isto tako možemo se složiti da se ponekad dogodi da ona svojim okusom jednostavno ne ispunjava naša očekivanja iako ju svaki dan pripremamo na isti način. Razlog tomu mogu biti i prirodne arome u kavi koje se mijenjanju ovisno o uvjetima u kojima je čuvamo, ali i voda koja, zapravo, čini jako veliki postotak ovog omiljenog napitka, piše Miss7.

Naime, stupanj tvrdoće vode tj. sadržaj kamenca i hranjivih tvari u vodi iz slavine određuju kemijska sredstva i otapanje vode što znatno mijenja okus kave. Upravo je ovo jedan od razloga zašto kava na mnogim mjestima ima drugačiji okus. 

via GIPHY

Tvari iz vode koje utječu na aromu kave su: natrij (okus kave može učiniti slađim), željezo i bakar (mogu uzrokovati metalni okus kave), kloridi (ostavljaju okus klora) te sulfati (pojačavaju gorčinu kave). Ono što, također, utječe na aromu kave je i pH vrijednost vode jer što je pH vrijednost niža, voda je kiselija i time se okus kave mijenja. 

Upravo zbog tih silnih tvari koje se nalaze u vodi, za najbolji okus kave preporučuje se korištenje filtera za vodu. Naime, filteri za vodu ne filtriraju samo kamenac, nego i teške metale od starih cijevi te viruse i bakterije.

via GIPHY

Kada su filtrirane sve nepotrebne tvari iz vode, važno je odrediti i temperaturu kuhanja kave. Mnogi bariste smatraju da je optimalna temperatura vode za pripremu kave između 88 i 95 stupnjeva. Ne smije prelaziti 95 stupnjeva jer se na taj način uništavaju sve arome sadržane u kavi.
 

 | Autor:

Tvoja reakcija?