183 pregleda 04. srpnja 2016.

Gaming - igra, hobi ili posao

Mondo igre
Mondo.hr

Znaš onu ekipu koja radije ostane doma igrati, nego izađe van? Ekipu koja sjedi na kavi i igra igru na mobitelu, jer je napokon stigla i na tu platformu? Mi ih zovemo zagriženim gamerima, a za njih smo na Mondo.hr pripremili nove igre i akcije!

Spomenu li se igre, u većini će se društava govoriti o njihovim negativnim aspektima. Mi ćemo vas ovim tekstom pokušati uvjeriti da ipak nije sve tako crno i da igranje može imati i pozitivne utjecaje. Naravno, ekstremi nikada nisu dobri, tako da nemamo ništa protiv igranja video igara, ako je ono umjereno.

Gubljenje vremena

Donedavne predrasude kako je igranje video igara puko gubljenje vremena, sve su manje zastupljene. Istraživači već nekoliko desetljeća pokušavaju dokazati da igranje ima i pozitivne strane. Tako je do sada dokazano da će gameri, bilo PC, PS ili Xbox, biti bitno osjetljiviji na detalje, brže će reagirati i donositi odluke, ali i imati bolje prostorno rasuđivanje.

Također, sigurno će vas pobijediti u virtualnom svijetu. Igre pospješuju i oštrinu vida pa čak i inteligenciju. Tako da, nađete li se u društvu pravih gamera, birajte riječi.

Gameri

Zašto su gameri gameri? Tko nikada nije ozbiljno igrao, ne može razumijeti taj svijet. Igračima je vrlo važno pobijediti pa moraju donositi odluke u kratkom roku, brzo se prilagoditi u novonastalim situacijama i razvijati logiku da bi prepoznali uzorak.

Razlog zašto su gameri gameri možemo pronaći i u egzaktnim znanostima. Prilikom igranja, može se povećati aktivnost dopamina, hormona vrlo sličnog adrenalinu, a to svi volimo, zar ne? A što biste rekli na činjenicu da je prosječna dob gamera 33 godine? 

Ozbiljan posao

Gamerska zajednica iz dana u dan postaje sve veća. Pojavom platforme Twitch.tv, u gamerskom se svijetu puno toga promijenilo. Gameri su poučne sadržaje i snimke mečeva o igrama najprije tražili na Youtube-u. Kad je Amazon kupio Twitch.tv, ta live streaming video platforma postala je vodeća. Igrači imaju priliku gledati vrhunske igrače kako igraju te komentiraju igru.

Razmjere do kojih je Twitch.tv dosegao, najlakše je opisati brojevima. Gledatelj na Twitch.tv-u u prosjeku provede 421.6 minutu, najviše streamera u istom trenutku bilo je njih 35,610, a najviše gledatelja u istom trenutku odnosi pobjedu s brojkom od 2,098,529 ljudi.

Jedan od najpopularniji Twitch streamera, LIRIK, u jednom je mjesecu imao 6,000 pretplatnika na svom kanalu. Usput je zaradio i oko 18,000$. Nekolicina gamera živi od streamanja i profesionalnog igranja.

Ako mislite da to možda ipak nije za vas, a i dalje vas privlače igre, pogledajte Mondo.hr ponudu igara!

Tvoja reakcija?