Prvi 4296 pregleda 02. lipnja 2019.

10 dokumentaraca koje bi svatko trebao pogledati

hanajanebenson/Instagram

Imate osjećaj da ste već sve pogledali i nemate više ideja? Ne očajavajte... Evo top 10 dokumentaraca koji su toliko odlični da će vam se svidjeti i ako inače niste fanovi ovog žanra

Tko je rekao da istinite priče ne mogu biti uzbudljive koliko i fikcija? Često je istina još zabavnija, a nažalost, i tragičnija. Ovo je 10 najboljih filmova po istinitim događajima koje trenutno možete pogledati na Netflixu, a listu je sastavio MF,

1.  THE LEGEND OF COCAINE ISLAND (2019)

Ovo je dokumentarac o potrazi za kokainom vrijednim milijune dolara, zakopanim negdje na Karipskom otoku. Dokumentarac prati priču o amaterskom krijumčaru droge koji na sve načine pokušava doći do njega. 

2. LONG SHOT (2017)

Ovaj dokumentarac priča priču Juana Catalana koji je klasični primjer kriminalističkog klišeja: nevini čovjek koji je osuđen zbog ubojstva koje nije počinio. Kad policija odbaci njegov alibi, njegovi odvjetnici pokušavaju dokazati njegovu stranu priče.  

3. GRINGO: THE DANGEROUS LIFE OF JOHN MCAFEE (2016)

Tajkun antivirusnog softvera, John McAfee bio je jedna od najvećih internetskih priča o uspjehu. Preplavljen novcem, moći i željom za ponovnim otkrivanjem, McAfee se preselio u Belize, gdje dolazi do zapleta. Ondje ga sumnjiče za ubojstvo Gregoryja Faulla. Iako je priča o njemu ima mnogo verzija, dan danas se ne zna zašto je morao pobjeći odande. Na vama je da pogledate kako je ovaj slučaj riješen.

4. BROTHER’S KEEPER (1992)

U New Yorku, točnije u selu Munnsvilu, živjelo je četvero braće u poodmakloj životnoj dobi. Nakon što je 1990. godine jedan od braće umro pod sumljivim okolnostima, glavni osumnjičeni postaje brat Ward. Nakon toga se cijelo selo 'diže na noge' protiv policije, a film je odličan jer prikazuje sve te perspektive: lokalnog stanovništva, braće i policije. 

5. JIM & ANDY: THE GREAT BEYOND (2017)

Ovaj dokumentarac prikazuje neviđene scene onoga što se događalo nakon što su se kamere ugasile, odnosno kako je Jim Crrey na snimanju filma 'Man on the Moon' iz 1990. godine, zapravo 'postao' Andy Kaufman - prvi čovjek na Mjesecu.

6. AMANDA KNOX (2016)

Studentica Amanda Knox bila je glavna tema naslovnica 2007. godine, a i kasnije zbog sumnje za ubojstvo studentice i cimerice Meredith Kercher, dok su obje studirale u Italiji. No, njezin nepokolebljiv pogled u kameru dok govori svojoj strani priče vjerojatno će vas uvjeriti da mislite drugačije.

7. FYRE: THE GREATEST PARTY THAT NEVER HAPPENED (2019)

Fyre festival bio je dugo najavljivani festival 2017. godine. Trebao je okupiti mnoga poznata lica i izvođače, a na kraju se sve svelo na nekoliko sendviča i šatora za spavanje. Koncerti se nisu održali, festival je propao, a posjetitelji su ostali zarobljeni na Bahamima jer im je organizator, McFarland uzeo avionske karte. Dokumentarac prati ovu priču od njenog samog početka pa sve do financijskih utaja i svih ostalih nepravilnosti.

8. THE POWER OF GRAYSKULL: THE DEFINITIVE HISTORY OF HE-MAN AND THE MASTERS OF THE UNIVERSE (2017)

Ljubitelji igračaka doživjet će pravu nostalgiju gledajući sve ove igračke iz ranih 1980-ih, kada Mattelov He-Man dominira maloprodajnim trgovinama  Ovaj dokumentarac ispituje  značajke u porijeklo linije igračaka - koja je uključivala dizajnere dueling igračaka i neuspjeli pokušaj da se osigura Conanova licenca.  

9.  13TH (2016)

Dokumentarac priča o terorističkom napadu na američki Konzultat u Libiji 11. rujna 2012. U filmu možete saznati što se zapravo dogodilo, ali i o hrabrosti i požrtvovnosti šestero muškaraca koji su nesebično djelovali za vrijeme napada.

10. ICARUS (2017)

Dokumentarac prati igru mačke i miša između agencija za testiranje droge i sportaša koji varaju na istima. Bryan Fogel je taj koji kreće razotkriti sve 'mutne' istine iz sportskog svijeta te krene u otkrivanje istine o dopingu u sportu, a ono što otkriva zaista je šokantno. Film na kraju prikazuje razotkrivanje najvećeg skandala u sportskoj povijesti koji je povezan s olimpijskim zlatom.

Onda, koji gledaš već danas?

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

 | Autor:

 

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    hmm, taman bi danas mogla neki