Prvi 3975 pregleda 04. ožujka 2018.

13 činjenica o čipsu koje niste znali

Ovih 12 činejnica o čipsu sigurno nsite znali!

Danas mnogima omiljena grickalica za vrijeme gledanja filma, sportskih utakmica i raznih ostalih događaja iza sebe ima bogatu i zanimljivu povijest o kojoj sigurno ne razmišljaš kada jedeš čips. Zato ti donosimo 12 cool i zanimljivih činjenica o čipsu koje sigurno niste znali!

1. Najraniji recept za čips pronađen je u kuharici William Kitchiner's The Cook's Oracle koja je objavljena davne 1817. godine.

 | Autor: twonerdyhistorygirls.blogspot.hr twonerdyhistorygirls.blogspot.hr

2. Za prvi čips ikada napravljen zaslužan je Indijanac George Crum iz Saratoga Springa. Naime, Crum je radio u restoranu u kojem je jedan gost stalno vraćao prženi krumpir i govorio da je predebel, a onda je Crumu prekipjelo jednog dana i odlučio ga narezati na tanke ploške. To se dogodilo 1853. godine. i nazvao ga je 'Saratoga čips. 

3. Laura Scudder izumila je prvu modernu vrećicu čipsa 1953. godine. Prije su se prodavali u drvenim bačvama.

4. Osnovani 1910. godine 'Mike-sells Potato Chips' najstarija je kompanija u Americi koja se bavi proizvodnjom čipsa.

 | Autor: Web Web

5. 'Barbeque čips' prvi je čips s okusom i drugi po redu najdraži okus Amerikanaca. Na prvom mjestu je običan, slani čips, a na trećem s lukom i vrhnjem.

6. Lay's je prva moderna marka čipsa koja se probila na svjetsko tržište.

7. Amerikanci godišnje pojedu 1.85 milijardi tona čipsa.

 | Autor:

8. Vrećice čipsa nisu punjene zrakom već dušikom koji sprječava kvarenje krumpira.

9. Čak 13,000,000 kg čipsa pojedeno je za vrijeme Super Bowla.

9. Ime 'Doritosa' na španjolskom znači 'male zlatne stvari'.

10. Samo jedan Dorito sadrži preko 30 začina i sastojaka. 

11. U zadnjih 50 godina napravljeno je preko sto okusa Doritosa.

12. Pringlesi nisu čips. S obzirom da su napravljeni od tijesta prije se trebaju svrstati u kategoriju biskvita i torta. What?

 

Say “No” to sand in your snacks.

A post shared by Pringles (@pringlesus) on

13. Ako prečesto jedeš čips u godini dana popit ćeš čak pet litara ulja koje je čips upio za vrijeme prženja. Tako da, pripazi!

 

Ne propustite urnebesnu JoomBoosovu seriju “Prank’d” subotom u 11 sati na JoomBoos YouTube kanalu. Spremite se na hrpu smijeha i neugodnih iznenađenja. Matija prijatelje, ali i obične ljude plaši, tjera u plač, dovodi do trenutka zbunjenosti i ludila, ali nikad ne prelazi granicu. Gotovo nikad...

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • leoni98

    Pringlesi nisu cips 😂😂 ma oni su najbolji!!
RECEPT

Ovo je jedini recept za sarmu koji vam ove godine treba!

1 komentar/a

dancy1973

Nikad se meso ne dinsta! Niti za sarmu, niti za papriku. Ja sam počela raditi lažnu sarmu, jer moji bacaju listove zelja tj kupusa i pravim ju s Fantom za sarmu. Uzmem veliki široki lonac, na dno poslažem rezano kiselo zelje, pa meso začinjeno Fantom i rižom, opet zelje, između nešto suho. U većoj plastičnoj posudi izmiješam 4-5 žlica oštrog brašna, 2 l vode, pasiranu rajčicu, ulijem u lonac, poklopim I u pećnicu 90 minuta na 200-°