Izvukli smo pet laganih ljetnih recepata koji su jednostavni za pripremiti, a bit će ti ih 'gušt' jesti. Pročitaj koji su i pretvori se u pravog 'masterchefa'.
Kako je još jedna akademska godina iza nas, a ljeto je u punom jeku, tako bi i tvoja svakodnevna prehrana trebala biti prilagođena velikim vrućinama, ali i raznovrsnoj ponudi sezonskog voća i povrća.
Za tebe smo pronašli pet jednostavnih recepata koje ćeš naučiti bez problema, a bit će savršeni obroci za vruće ljetne večeri:
1. Pesto tjestenina
U vruću vodu ubaci tjesteninu po želji, a u isto vrijeme se baci na spravljanje pesto umaka. Jednostavno stavi u blender bosiljak, dvije šalice rukole, češnjak, maslinovo ulje, indijske oraščiće, parmezan ili drugi ribani sir po želji te malo limunova soka. Sve skupa blendaj dok ne dobiješ homogenu smjesu, a zatim smjesu izlij u poseban lonac gdje ćeš dodati ocijeđenu tjesteninu kada se umak ugrije na laganoj vatri. Sve skupa se kuha još nekoliko minuta i to je to. Brzo i fino.
2. Caprese salata
Ovaj talijanski specijalitet izvrstan je lagani samostalni obrok. Priprema se od svježih rajčica, mozzarelle i svježih listova bosiljka s malo soli, balzamičkog octa i maslinova ulja. No, predlažemo ti i da eksperimentiraš sa sastojcima salate caprese pa u nju možeš dodati primjerice tunu, šunku ili kuhanu tjesteninu.
3. Peperonata sendvič
Princip pripreme je sljedeći: Rajčice blanširaj oko 30 sekundi u kipućoj vodi, a zatim ih odmah premjesti u zdjelu hladne vode dok se ne ohlade toliko da rukama možeš oguliti kožu. Prereži ih na četvrtine, odstrani sjemenke, a sredinu rajčice usitni nožem. Paprike očisti od peteljke i sjemenki pa nareži na trake. U dubljoj tavi zagrij nekoliko žlica maslinovog ulja te poprži luk, paprike i rajčicu s dodatkom soli i papra. Poklopi i pusti da se kuha dok paprika omekša. Smjesu ukloni s vatre i umiješaj bosiljak. Sa strane, kruh tostiraj na suhoj tavi, obilno premaži mješavinom rajčice i paprike te dodaj nekoliko listova parmezana.
4. Ljetni tacosi
Sastojci: 6 tortilja, 80 g tvrdog sira, 500 g pilećih prsa, 100 g graha iz konzerve, 150 g cherry rajčica, paprika, luk, listovi zelene salate, malo limunova soka i maslinovog ulja; za preljev: grčki jogurt ili vrhnje, malo sjeckanog češnjaka i vlasca Priprema: Nareži piletinu na trakice i poprži u woku ili na tavi. Očišćene rajčice, luk, papriku i salatu nasjeckaj, pomiješaj s ocijeđenim grahom i začini limunovim sokom i maslinovim uljem, posloži u lagano popržene tacose, razdijeli komadiće pečene piletine i tvrdog sira te sve skupa zalij preljevom od jogurta ili vrhnja.
5. Mesne okruglice
Sastojci: 500 g sitno mljevene svinjetine, 1 luk, 3 režnja češnjaka, 1 žlica krušnih mrvica, 1 jaje, sol, papar, ulje za prženje Luk i češnjak sitno nasjeckaj i poprži na malo ulja. Mljevenu svinjetinu začini solju i paprom te dodaj prženi luk i češnjak, krušne mrvice i jaje. Sve dobro izmiješaj i prstima oblikuj (koliko toliko) pravilne kuglice. Okruglice prži na ulju dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju, oko 15-ak minuta. Posluži ih uz povrće po želji i umak od vrhnja i majoneze ili rajčice.
Piši nam u komentare koji od ovih recepata ćeš rado isprobati.
Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
mala_loodacha
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.