Prvi 2075 pregleda 05. lipnja 2018.

7 načina na koji možeš pomoći spasiti planet Zemlju

https://www.instagram.com/richhcassidy/

Kada čuješ da postoje ljudi koji proizvedu samo jednu staklenku smeća godišnje, zapitaš se što što radiš krivo. Vrijeme je da počneš živjeti zeleno i smanjiti svoj otpad na minimum.

Danas je Svjetski dan zaštite okoliša i vrijeme je da počneš razmišljati o planetu Zemlji.

Na današnji dan podiže se svijest o klimatskim promjenama i svemu što šteti našem planetu. 

Najbitnije je informirati druge o opasnostima i nekim sitnicama u svakodnevnom životu koje trebaju promijeniti da bi život na Zemlji bio ugodniji.

via GIPHY

1. Ne ostavljaj vodu da curi dok pereš zube

Danas koristimo 127 posto više vode nego što se koristilo 1950. Taj broj se ne smanjuje, ali možeš na to utjecati kada počneš zatvarati vodu u međuvremenu dok pereš zube. Tako možeš uštedjeti do 7 i pol litara vode s jednim pranjem. 

via GIPHY

2. Umjesto papirnatih koristi platnene maramice

Papirnate maramice iskoristiš jednom i onda ih baciš, dok pamučne možeš oprati kao i odjeću. Papirnate maramice jako su loše za okoliš i ako ih prestaneš koristiti, manje smeća stvaraš.

via GIPHY

3. Printaj na obje strane papira

Išao si isprintati bilješke za test i bez razloga si potrošio puno više papira nego što si morao. Da si isprintao bilješke na obje strane papira, smanjio bi svoje smeće čak za pola. 

via GIPHY

4. Razmišljaj o gašenju svjetla i ištekavanju elektroničkih uređaja

Pogledaj elektroniku kod sebe doma. Što je sve uključeno u struju? Aparat za kavu? uključen. Laptop? Uključen. Mikrovalna? Uključena. Čak iako ne koristiš te stvari u trenutku, one su svejedno uštekane u struju, bez ikakve potrebe. Napravi si naviku da nakon što si zgriješ sendvič u mikrovalnoj da ju ištekaš iz struje. Također, gasi svjetla ako ti ne trebaju!

via GIPHY

5. Počni nositi staklenu bocu za vodu

Amerikanci koriste najviše plastičnih boca od svih na svijetu - čak 29 bilijuna plastičnih boca, od kojih svaka šesta bude reciklirana. Ako koristiš staklenu bocu za vodu, štitiš Zemlju, ali i svoje zdravlje jer ne piješ iz toksične plastične boce. 

via GIPHY

6. Pojedi hranu koju ostaviš za poslije

Čak jedna trećina hrane koja se proizvede u svijetu se baci - što je užasno tužno. Razmisli o Zemlji i pojedi ono što si ostavio za poslije, umjesto da to baciš. 

via GIPHY

7. Nađi drugu namjenu za stvari

Najlakši način na koji možeš biti manje rastrošan je da nađeš drugu namjenu za stvari oko sebe. Koristi ono što ti je već dostupno. s malo kreativnosti, sve ima drugu svrhu. Plastične čaše od jogurta možeš koristiti kao čaše za olovke i slično.

Tvoja reakcija?

3 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    svi bi trebali ovako
  • anam

    skidam kapu