Prvi 893 pregleda 08. siječnja 2019.

76. godišnjica smrti: 8 stvari koje morate znati o Nikoli Tesli

zenski svijet/instagram

Jučer je bila 76. obljetnica smrti Nikole Tesle, a u tu čast donosimo najzanimljivije činjenice o njemu koje sigurno niste znali!

Nema sumnje, da nije bilo njega, vjerojatno danas ne bi mogli uživati u mnogim stvarima koje uzimamo zdravo za gotovo. I, iako je bio i kritiziran i iako mnogi nisu vjerovali u njega, on je neosporno najveći um 19. i 20. stoljeća.

Jeste li ikada razmišljali kakav bi bio život bez struje? Da nije bilo njega, možda bi to baš tako i bilo... Pa, upoznajte bolje ovaj genijalni um devetnaestog stoljeća i saznajte sve činjenice koje niste znali o Nikoli Tesli!

1. Tesla je rođen za vrijeme grmljavinske oluje

Slučajnost - ili? Rođen je 9.10.1856. godine u mjestu Smiljan kod Gospića za vrijeme jake grmljavinske oluje. On i njegova obitelj bili su pravoslavci, a imao je tri sestre i brata.

2. Često je selio

via GIPHY

Tesla je kroz život promijenio pet škola i deset mjesta stanovanja. U obrazovanju je došao do druge godine studija, nakon čega je odustao i odao se poroku koji je volio...kocki.

3. Nije podnosio bisere

via GIPHY

Iz nepoznatog razloga nije mogao podnijeti bisere i nije mogao biti u društvu žena koje su ih nosile. Jednom je poslao kući svoju tajnicu jer ih je imala oko vrata. S druge strane, imao je fetiš na bijele rukavice koje je nosio svaku večer, piše Poslovni dnevnik.

4. Imao je puno uspona i padova

via GIPHY

Nakon propale surdadnje s Edinsonom, Tesla osniva vlastitu tvrtku koja propada nakon godine dana. Tesla nakon toga ponovno zarađuje fizičkim radom.

5. Izgorio mu je izum

1985. godine, Tesli je izgorio laboratorij. U požaru mu je otkriće elektona i x-zraka otišlo u nepovrat.

6. Bio je ispred svog vremena

via GIPHY

Tesla je 1937. godine pisao za časopis Liberty o tome kako gleda na budućnost. Pisao je svoja predviđanja sve do 2100. godine i za sada je na jako dobrom putu. Iza sebe je ostavio više od 700 genijalnih izuma, piše 24 sata.

7. Ideju za smartphone razvio je još 1901.

via GIPHY

Iako nije bila provedena u djelo, Tesla je s poslovnim partnerom J.P Morganom radio na frekvenciji koja će se emitirati na uređaj koji se drži u ruci. Drugim riječima, Tesla je već tada zamislio smartphone i bežični internet, piše Poslovni dnevnik.

8. Bio je opsjednut higijenom

Kao tinejdžer, Tesla je patio od kolere nakon koje je postao opsjednut higijenom i svime što konzumira. Puno je pisao o zagađenosti vode i važnosti čiste vode, a kruži priča i da je bolovao od OKP-a (opsesivno kompulzivnog poremećaja).

Blagdanski broj JoomBoos Videostar magazina konačno je vani i prepun je ekskluzivnih priča. Uz to, unutra su i blagdanske čestitke na koje možete upisati poruke, želje i pitanja za JoomBoos youtubere i poslati ih za JoomBoos na adresu 24sata, Oreškovićeva 6H/1, 10020 Zagreb, a najkreativnije ćemo nagraditi genijalnim JoomBoos čarapama. Požurite po svoj magazin koji možete naći na svim kioscima! 

 | Autor:

 

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    inspiracija!