Prvi 697 pregleda 11. siječnja 2019.

Ako još ne znaš tko je Amelia Earhart, sad moraš saznati!

sara_mauriz/Instagram

Radi se o izvanrednoje ženi koja je bila ispred svoga vremena!

Amelia Earhart prva je osoba ikad koja je sama preletjela od Havaja do Kalifornije, na današnji datum 1935. godine. Prije toga je prvi put 1928. godine preletjela Sjeverni Atlantik sa svojim pratiocem, pilotom Wilmerom Stultzom. Bila je velika istraživačica i borkinja za ženska prava.

Nestala je 1937. godine u letu iznad Pacifika. Letjela je s kopilotom Fredom Noonanom. Ako slučajno niste čuli za nju, vrijeme je da saznate koliko je bila hrabra i koliko je velik njen doprinos društvu kakvo danas poznajemo. MF donosi najzanimljivije činjenice o njoj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy International Woman's day #ameliaerthart #thecoolest

A post shared by Kristbjörg Lára Gunnarsdóttir (@kristbjorglara) on

1. Prvi put kad je vidjela zrakoplov nije bila impresionirana

U 'Posljednjem letu', dnevniku koji je objavljen nakon njezine smrti, piše kako uopće nije bila impresionirana kad je prvi put vidjela avion. Tek kasnije, kad je radila kao medicinska sestra u vojnoj bolnici Spadina u Torontu, ona i njezini prijatelji znali su provoditi vrijeme na hangarima i pričati s pilotima. Tada je počela razvijati ljubav prema avionima. Amelia je prvi put letjela 1920. i to kao putnica, ne kao pilotkinja.

2. Earthart je kupila svoj avion unutar šest mjeseci od svoje prve lekcije letenja

via GIPHY

Nazvala ga je Kanari. Bio je to drugi avion ikada konstruiran. Platila ga je 2.000 dolara, bez obzira na to što su joj govorili da je avion loš, precijenjen i težak za upravljanje. 

3. Radila je puno čudnih poslova

Osim što je volontirala kao pomoćnica medicinske sestre, Earhart je, između ostaloga, radila i kao tele operater i učiteljica. Radila je i kao socijalna radnica u Denison Houseu u Bostonu, a tad jem 1928. godinem prvi put pozvana letjeti preko Atlantika (kao putnik). Na vrhuncu svoje karijere, Earhart je provodila vrijeme pišući članke i gradeći karijeru savjetnice na Odsjeku za zrakoplovstvo Sveučilišta Purdue. Oh, i letjela je po cijelom svijetu.

4. Pisala je o letenju za Cosmopolitan

via GIPHY

1928. godine postala je Cosmopolitanova urednica rubrike o zrakoplovstvu. Napisala je šesnaest članaka, među kojima su najistaknutiji bili 'Hoćete li dopustiti da vaša kćer leti?' i 'Zašto se žene boje letjeti?' Koristila je tu priliku kako bi potaknula žene da se i one počnu baviti time te dokazati da to nije zanimanje samo za muškarce.

5. U mnogočemu je bila prva

Earhart je s vremenom postala prva žena koja je prešla Atlantik kao putnik 1928. godine, a zatim i sama 1932. godine te je nakon toga letjela od obale do obale cijelu 1932. godinu. Zatim je prva preletjela relacije: Honolulu- Oakland, Los Angeles- Mexico City i Mexico City- Newark 1935. godine. 

6. Među prvima pokrenula liniju odjeće

Haljine, bluze, hlače, odijela i šeširi izrađeni su od pamučne i padobranske svile, sadržavali su detalje u zrakoplovstvu, poput gumba u obliku propelera. Earhart je učila šivanje kao djevojčica i već tada napravila neke vlastite modne komade.

7. Nije vjerovala u brak, ali je vjerovala u predbračne ugovore

Bila je veoma nekonvencionalna po pitanju braka i smatrala je kako bi žene i muškarci trebali biti ravnopravni. Nije joj bilo toliko stalo do financija koliko do toga da svaki zadrži svoj identitet. Najprije je pristala na probni brak koji je trajao godinu dana kako bi bila sigurna da je to ono što želi.

8. Vlada je potrošila 4 milijuna dolara u potrazi za njom

via GIPHY

U to vrijeme to je bila najskuplja pretraga u povijesti. Zrakoplov u kojem su bili Amelie i Noone nestao je 2. srpnja 1937. Službena potraga okončana je nešto više od dva tjedna kasnije, 19. srpnja. Avion je s vremenom pronađen, no pronalazak njihovih tijela nikad nije potvrđen.

Blagdanski broj JoomBoos Videostar magazina konačno je vani i prepun je ekskluzivnih priča. Uz to, unutra su i blagdanske čestitke na koje možete upisati poruke, želje i pitanja za JoomBoos youtubere i poslati ih za JoomBoos na adresu 24sata, Oreškovićeva 6H/1, 10020 Zagreb, a najkreativnije ćemo nagraditi genijalnim JoomBoos čarapama. Požurite po svoj magazin koji možete naći na svim kioscima! 

 | Autor:

Tvoja reakcija?

2 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potato7

    Potato7

    fora ;)
  • mala_loodacha

    Kakva kraljica <3