Prvi 717 pregleda 20. rujna 2019.

Ako se i tebi ovo dogodilo nakon odmora, evo rješenja!

unsplash/PR

Naravno, svatko od nas želi zauvijek sačuvati posebne trenutke, ali kvaliteta kamere koja nam je najčešće pri ruci, a to je ona na mobitelu, rijetko kada zadovolji očekivanja. Što učiniti kako ti se ne bi dogodilo da na povratku s odmora shvatiš da je polovica fotki mutna ili neprepoznatljiva zbog očajne kvalitete kamere?

Rješenje potraži u nastavku i otkrij zašto se još uvijek itekako isplati imati i koristiti digitalni fotoaparat.

5 razloga zbog kojih se isplati pri ruci imati digitalni fotoaparat

via GIPHY

Kvaliteta slike

 

Daleko od toga da kamere na smartphoneu ne mogu biti vrhunske – mogu, ali realno one to najčešće nisu. Čak i u najboljem slučaju, kamere na mobitelima nisu ni približno svestrane kao kompaktni digitalni fotoaparati. Ako želiš fotkati nepomičan objekt pri savršenom osvjetljenju, sigurno će biti dovoljno dobra ali kad je neki važni životni trenutak bio nepomičan i k tome još i savršeno osvijetljen?! Sjeti se samo onog zadnje rođendanskog tuluma.

Digitalne kamere imaju daleko veće senzore koje osiguravaju visoku kvalitetu slike u gotovo svim uvjetima osvjetljenja, osim toga imaju kvalitetniju bateriju i puno snažniji flash, a leća najčešće nudi 10x zumiranje čime se ne može pohvaliti niti najkvalitetnija kamera na pametnom telefonu.

Svestranost leće

 | Autor: unsplash/PR unsplash/PR

Za razliku od kamera na mobitelima, gotovo sve kompaktne digitalne kamere imaju minimalno 3x optički zoom koji kod nekih modela ide do čak 30x. Osim toga, digitalnim fotoaparatima dobit ćeš puno kvalitetnije fotografije slikane izbliza nego što bi se to mogli postići kamerom na smartphoneu.

Na primjer, fotićem možeš snimiti odličnu fotku predmeta koji je na svega 1cm udaljenosti dok kamera na mobitelu može fokusirati predmete na udaljenosti od 10cm.

Prostor za pohranu

 | Autor: unsplash/PR unsplash/PR

Na mobitelima nikada dosta prostora za pohranu! Prije ili kasnije treba reducirati broj fotografija, izbrisati nekoliko aplikacija ili davno odigranih igrica. Najmanje mjesta ostane za pohranu fotografija. To je još jedan od pluseva koji ide u prilog digitalnim fotoaparatima.

Uz fotić, pri ruci uvijek treba imati i dodatnu memorijsku karticu. Pažljivo izaberi vrstu kartice za svoj fotić; obično su to SD memorijske kartice.

Baterija

 | Autor: unsplash/PR unsplash/PR

Zato što ih, osim fotografiranja, koristimo i za hrpu drugih aktivnosti većina pametnih telefona treba se puniti barem jednom tokom dana. Osim toga, svaka dodatna postavka koja bi mogla učiniti fotografiju boljom i kvalitetnijom dodatno troši bateriju mobitela. I po tome su digitalni fotoaparati puno bolji odabir jer im baterija u prosjeku može okinuti 300 do 500 fotografija do idućeg punjenja.

Cijena

 | Autor: unsplash/PR unsplash/PR

Zadnje, ali ne i najmanje važno je cijena fotića. Digitalni fotoaparati dramatično su pojeftinili u proteklih nekoliko godina baš zbog ogromne popularizacije upotrebe kamere na mobitelu umjesto pravog fotoaparata. Isto tako, smanjile su se razlike u cijeni između D-SLR fotoaparata i kompaktnih fotoaparata tako da se za relativno male novce može kupiti jako kvalitetna digitalna kamera koja će se isplatiti i dobro služiti i u narednim godinama.

Fotić s objektivom, polaroid ili sportska kamera

 | Autor: unsplash/PR unsplash/PR

Ako je odluka pala na kupnju fotića, prije odabira modela i kupovine, razmisli za što ćeš ga sve koristiti. Previše ti je prekvalitetnih i svestranih fotića na raspolaganju da bi izbor bio baš toliko jednostavan.

Ako želiš da tvoj novi fotić odmah i ispiše slikanu fotku razmisli o kupnju nekog od super popularnih polaroida. Sami fotoaparat (Instax, Polaroid) nije toliko skup, ali moraš računati na to da je cijena instant papira koji ti je potreban za ispis fotografije, poprilično visoka, otprilike 10 kuna po fotki.

Najveću svestranost i kvalitetno snimanje u nemogućim situacijama osigurat će ti sportska kamera. S nekim od bezbrojnih nosača, možeš snimati svoju vožnju biciklom, plivanje, ronjenje, skijanje, bordanje, gotovo svaku aktivnost koja ti može pasti na pamet. I to u najmanje Full HD-u.

Za sve vas koji se mislite malo ozbiljnije baviti fotografijom, izbor će pasti na kupnju fotoaparata s objektivom. Popularni DSLR fotići najsvestraniji su fotoaparati, istovremeno najskuplji i najkompliciraniji za upotrebu. Ali njegove mogućnosti i opcije ne mogu se mjeriti ni sa jednom drugom kamerom, definitivna preporuka za sve zaljubljenike u fotografiju.

Tvoja reakcija?